ΔΙΕΘΝΗ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πρώτη αποζημίωση σε θύμα βιασμού την περίοδο του πολέμου

βοσνία-ερζεγοβίνη-πρώτη-αποζημίωση-σ-453577

Μία απόφαση-ορόσημο εξέδωσε δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δίνοντας το πράσινο φως για αποζημίωση στο πρώτο θύμα βιασμού κατά τη διάρκεια του πολέμου και καταδικάζοντας σε ποινή φυλάκισης του δύο σερβοβόσνιους στρατιώτες βιαστές της.

Πρόκειται για ένα από τα χιλιάδες θύματα βιασμού την περίοδο 1992 – 1995 που έχουν επιδιώξει τη στήριξη του βοσνιακού κράτους και έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με την αντίσταση των βόσνιων ηγετών, οι οποίοι φοβούνται ένα κύμα αποζημιώσεων.

Τα δικαστήρια της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης έχουν διώξει και καταδικάσει αρκετούς εγκληματίες πολέμου για σεξουαλικά αδικήματα. Οσον αφορά τη διεκδίκηση της αποζημίωσης ωστόσο, τα θύματα παραπέμπονταν πάντα στα αστικά δικαστήρια, μία διαδικασία την οποία συνήθως απέφευγαν, καθώς προϋποθέτει την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. Επιπλέον, σε τέτοιου είδους διαδικασίες, το κράτος δεν εξασφαλίζει στα θύματα ούτε νομική ούτε οικονομική υποστήριξη.

Βάσει της δικαστικής απόφασης, η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη, εκτός από την ποινή φυλάκισης, οι δύο σερβοβόσνιοι στρατιώτες υποχρεούνται να καταβάλουν στην Κροάτισσα την οποία κατ’ επανάληψη βίασαν το 1992, το ποσόν των 13.550 ευρώ.

Εκτιμάται ότι 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους στον πόλεμο της Βοσνίας, ενώ τα θύματα βιασμού υπολογίζονται στις 35.000.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου