ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος «φλερτάρει» ξανά με το χάος

η-αίγυπτος-φλερτάρει-ξανά-με-το-χάος-561860

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του καθαιρεθέντος από τον στρατό ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Την ίδια ώρα η αιγυπτιακή δικαιοσύνη αθώωσε σήμερα τρεις πρώην αξιωματικούς της αστυνομίας που κατηγορούνταν ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια πέντε ισλαμιστές κρατούμενους υπό την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2011.

Οι τρεις πρώην αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας -της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Αιγύπτου- κατηγορούνταν ότι ξυλοκόπησαν, βασάνισαν με ηλεκτροσόκ και στέρησαν την τροφή σε πέντε κρατούμενους προκειμένου να αποσπάσουν τις ομολογίες τους στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούσαν ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται την επομένη της καταδίκης 21 υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι, μεταξύ των οποίων ανήλικα κορίτσια, σε ποινές φυλάκισης και μετά την διάλυση από την αστυνομία, για πρώτη φορά μετά την καθαίρεση του Μόρσι από τον στρατό, διαδηλώσεων κινημάτων της νεολαίας που δεν ανήκουν στον χώρο των ισλαμιστών, γεγονότα τα οποία προκάλεσαν σοκ ακόμη και σε υποστηρικτές της νέας ηγεσίας της χώρας.

Πέραν πλέον των κύκλων των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι καταδικάζουν εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες την ιδιαίτερα αιματηρή καταστολή που έχει στόχο τους υποστηρικτές του Μόρσι, κάποιοι Αιγύπτιοι καταγγέλλουν μια επάνοδο σε μιααυταρχική εξουσία, σχεδόν τρία χρόνια μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ασφαλώς ο στρατός, ο οποίος καθαίρεσε στις 3 Ιουλίου τον Μόρσι και διόρισε μια προσωρινή κυβέρνηση, εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης δημοτικότητας. Ασφαλώς επίσης μια πλειοψηφία των Αιγυπτίων διψάει περισσότερο για την επιστροφή της σταθερότητας σε μια χώρα της οποίας έχει καταστραφεί η οικονομία παρά για την τύχη κάποιων που θεωρεί ως μια χούφτα νεαρών ταραξιών.

Όμως ο νόμος που υιοθετήθηκε την Κυριακή από τον προσωρινό πρόεδρο, ο οποίος απαγορεύει οποιαδήποτε διαδήλωση που δεν έχει λάβει την άδεια των αρχών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των τάξεων των υποστηρικτών του στρατού και των ακτιβιστών του υπερασπίζονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, οι οποίοι έκριναν μέχρι εκείνη την στιγμή ότι οι στρατιωτικοί ήταν το μικρότερο κακό έπειτα από ένα έτος προεδρίας του Μόρσι.

Από την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου, η αστυνομία και ο στρατός επιδίδονται σε μια αδυσώπητη καταστολή των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του, υποστηριζόμενοι ομόφωνα από τα μέσα ενημέρωσης και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα στην εποχή των Αδελφών Μουσουλμάνων. Από τις 14 Αυγούστου, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μόρσι έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες έχουν συλληφθεί, το οποίο δεν συγκίνησε την μεγάλη πλειονότητα των Αιγυπτίων.

Όμως την Τρίτη, η αστυνομία εφήρμοσε τον νέο νόμο και διέλυσε με αντλίες νερού και δακρυγόνα δύο διαδηλώσεις κοσμικών κινημάτων της νεολαίας, συλλαμβάνοντας ακτιβιστές από τους πιο γνωστούς στην χώρα.

Οι ειρηνικές αυτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είχαν στόχο την καταδίκη του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις και ενός άρθρου που διατηρείται κατά την τρέχουσα διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την δίκη πολιτών από στρατιωτικούς.

Πάντα βάσει αυτού του νόμου ο οποίος, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, καταπατάει τις ελευθερίες και ο οποίος προκάλεσε την ανησυχία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η δικαιοσύνη έδωσε εντολή για την σύλληψη των Άχμεντ Μάχερ και Αλάα Άμπντελ Φάταχ, δύο φυσιογνωμιών της εξέγερσης του 2011 κατά του Μουμπάρακ, που κατηγορούνται ότι είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων αυτών. “Το έχω ξαναζήσει, το Σάββατο θα παραδοθώ ξανά στις αρχές”, έγραφε στο Twitter ειρωνευόμενος ο Άμπντελ Φάταχ, ο οποίος είχε συλληφθεί από το καθεστώς Μουμπάρακ και στην συνέχεια από τους στρατιωτικούς που ασκούσαν προσωρινά την εξουσία πριν από την εκλογή του Μόρσι.

Λάδι στην φωτιά έριξε στην συνέχεια χθες η νέα απόφαση της δικαιοσύνης, η οποία καταδίκασε 14 νεαρές υποστηρίκτριες του Μόρσι σε κάθειρξη 11 ετών και έστειλε σε σωφρονιστικό ίδρυμα 7 ανήλικες, που κατηγορούνταν απλώς ότι μετείχαν σε διαδηλώσεις υποστήριξης του Μόρσι και ότι ήταν μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Χαμντίν Σαμπάχι, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και ένας από τους σφόδρα αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι, ανέφερε στο Twitter:

«Καλώ τον (προσωρινό) πρόεδρο Άντλι Μανσούρ να κάνει χρήση του δικαιώματός του για να δοθεί χάρη στις κοπέλες που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών».

Οι βαριές αυτές ποινές προκάλεσαν μεγάλο σοκ στην Αίγυπτο, ακόμη και στις τάξεις αυτών που είχαν διαδηλώσει στις 30 Ιουνίου κατά εκατομμύρια, αξιώνοντας την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.

Για τον Μοχάμεντ Σάγεντ, που εργάζεται σε ένα καφέ του Καΐρου, «η ετυμηγορία αυτή λέει στους Αιγύπτιους: ’δεν έχετε πλέον δικαιώματα», ενώ για τον Γκέχαντ Γκάμαλ, που εργάζεται σε μια ασφαλιστική εταιρεία, “οι καταδίκες αυτές μας γυρνούν πίσω στην εποχή του Μουμπάρακ, όταν καταπατώνταν τα πολιτικά δικαιώματα».

Οι νέες αυτές επικρίσεις μπορεί να προκαλέσουν ένα ρήγμα μεταξύ των γερακιών και των πιο «φιλελεύθερων» στους κόλπους της κυβέρνησης που έχει διοριστεί από τον στρατό, μιας κυβέρνησης, η οποία έχει επιφορτιστεί και πάλι από τον στρατό να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας και να διοργανώσει την διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2014.
Ο Ισάντρ ελ Αμράνι, διευθυντής του προγράμματος για την Βόρεια Αφρική της International Crisis Group έκρινε ότι “αντί να ενισχύει την συμμαχία, αυτό την αποδυναμώνει. Χάνει υποστήριξη ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της”.

«Κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, η αστυνομική βαρβαρότητα αποτέλεσε έναν από τους σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής κρίσης και ο κύκλος αυτός συνεχίζεται», προειδοποίησε.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου