ΔΙΕΘΝΗ

Διέλυσε διαδήλωση με τη βία η αστυνομία στην Αίγυπτο

διέλυσε-διαδήλωση-με-τη-βία-η-αστυνομί-566396

Η αιγυπτιακή αστυνομία χρησιμοποίησε νερό υπό πίεση για να διαλύσει τους δεκάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, στο Κάιρο, αψηφώντας το νέο νόμο που θέτει περιορισμούς στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Συνδικάτο Τύπου για να τιμήσουν τη μνήμη ενός φιλελεύθερου ακτιβιστή που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία πριν από δύο χρόνια, αψηφώντας το νόμο που εγκρίθηκε την Κυριακή και απαγορεύει τις διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενη άδεια της αστυνομίας.

Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει το νόμο αυτό χαρακτηρίζοντάς τον πλήγμα για την ελευθερία στην Αίγυπτο. Με βάση το νέο νόμο απαγορεύονται οι διαδηλώσεις κοντά σε χώρους λατρείας και το υπουργείο Εσωτερικώνέχει το δικαίωμα να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων σε δημόσιους χώρους.

Ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι οι άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα κοντά στο υπουργείο δεν είχαν λάβει άδεια να διαδηλώσουν και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αστυνομικών να φύγουν από το σημείο.

Στο Σινά, στρατιώτες σκότωσαν έναν τζιχαντιστή που θεωρείται ύποπτος για πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή. Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Μουχάρεμπ αλ Σαχίρ, ο γιος του και άλλος ένας ακτιβιστής σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του στρατού στα νότια της πόλης Σέιχ Ζουάγιεντ. Άλλοι τέσσερις τζιχαντιστές συνελήφθησαν.

Ο αλ Σαχίρ φέρεται ότι είχε εμπλακεί σε πολλές πρόσφατες επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και σε εκείνη που είχε σημειωθεί στις 19 Αυγούστου στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με το Ισραήλ και της Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν σκοτωθεί 25 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου, την τελευταία δεκαετία συμμετείχε σε πολλές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τουριστικών συγκροτημάτων στα νότια της χερσονήσου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες τουρίστες, Δυτικοί και Ισραηλινοί, το 2004 και το 2006. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο αλ Σαχίρ είχε εκδώσει φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) με το οποίο καλούσε τους πιστούς να σκοτώσουν αστυνομικούς και στρατιώτες.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου