Χρήστος Μπουκώρος: Είναι επικίνδυνα τα νέα μέτρα

χρήστος-μπουκώρος-είναι-επικίνδυνα-τ-580000

Οχι δεν φόρεσε μανδύα αντιμνημονιακού ο Στουρνάρας

Οι προχθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά το Eurogroup, ήταν ίσως οι μόνες του τελευταίου καιρού που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έβρισκαν σύμφωνους τους περισσότερους Ελληνες. Είπε τα αυτονόητα ο υπουργός Οικονομικών. Περαιτέρω οικονομικά μέτρα είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα τα πάντα, γι’ αυτό και τα χαρακτήρισε ευθέως επικίνδυνα.

Βεβαίως, δεν σημαίνει ότι επειδή η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, οι δανειστές θα τα δεχθούν χωρίς παράλογες απαιτήσεις και εκβιαστικές πιέσεις. Τα πράγματα είναι όχι απλά δύσκολα, αλλά απολύτως ανηφορικά.

Ούτε σήμερα Κυριακή με τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών προς τους εκπροσώπους της τρόικα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι το τελευταίο διήμερο δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.

Την ώρα που Ιρλανδία και Πορτογαλία εξέρχονται των μνημονίων, συγχορδία δηλώσεων επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμη. Δεν είναι δηλώσεις που αφήνουν πολλές ελπίδες ότι θα περάσουμε χωρίς νέες απώλειες. Όμως, ο εξουθενωμένος ελληνικός λαός δεν αντέχει τίποτα παραπάνω. Αυτό πλέον είναι κοινός τόπος και για τους μέσα και για τους έξω.

Οι απαιτήσεις των δανειστών για νέα οριζόντια μέτρα που θα διαλύσουν τις ήδη πενιχρές αποδοχές των Ελλήνων θα είναι το δαυλί στην πυρίτιδα της κοινωνικής έκρηξης.

Αυτό το γνωρίζει ο Στουρνάρας, ο οποίος δεν έγινε ξαφνικά αντιμνημονιακός, ούτε αποφάσισε να «πουλήσει τσαμπουκά» στα φόρα της Ευρώπης. Γι’ αυτό και τα μέτρα που αντιπροτείνει η Αθήνα στους δανειστές αφορούν: στις «τρύπες» συλλογής εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, στη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στις συγχωνεύσεις οργανισμών, στην αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παντού και στην υπόσχεση για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων το 2014.

Πρόκειται για μέτρα, τα οποία δεν βάλουν ευθέως κατά των εισοδημάτων των Ελλήνων και πιθανότατα είναι μέτρα, με τα οποία συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτή είναι η γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης και όλοι ελπίζουν να κρατήσει.

Το πιθανότερο είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει ούτε σε επίπεδο τεχνοκρατών, ούτε σε επίπεδο υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η ήδη προαναγγελθείσα συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι το επιστέγασμα μιας διαπραγμάτευσης, στην οποία η Ελλάδα πηγαίνει από σαφώς καλύτερη θέση σε σχέση με τις προηγούμενες. Το βάρος πέφτει στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος καλείται να πείσει τη σκληρή Μέρκελ ότι οποιοδήποτε μέτρο λιτότητας και περικοπών στο εξής μπορεί να τινάξει στον αέρα τις αιματηρές θυσίες των τελευταίων τριών ετών.

Ο πρωθυπουργός καλείται να πείσει την ισχυρή της Ευρώπης ότι η συνέχιση κανενός προγράμματος δεν θα έχει αξία μπροστά σε μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη. Βεβαίως, μέχρι σήμερα όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος διέπεται από έναν ωμό ρεαλισμό και εκείνο που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη και όχι η κοινή πορεία των ευρωπαϊκών λαών.

Αν κάτι έχει αλλάξει στη συγκεκριμένη αντιευρωπαϊκή αντίληψη νομίζουμε ότι εύκολα θα το αντιληφθούμε μετά τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής. Όλα παίζονται εκεί.

Τα επιχειρήματα του Ελληνα πρωθυπουργού σ’ αυτή την κρίσιμη συνάντηση δεν είναι ούτε ακλόνητα, ούτε ανύπαρκτα. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα κλείσει στα 350, αλλά στα 700 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα μέσα σε ένα εντελώς υφεσιακό κλίμα, είναι ίσως το ισχυρότερο όλων. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό οι δανειστές μας υπέγραφαν ότι μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα ληφθούν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Είναι αυτονόητο ότι σε μια συμφωνία την υπογραφή τους πρέπει να τιμούν και να σέβονται και οι ισχυροί και οι αδύναμοι. Διαφορετικά δεν έχει νόημα καμία συμφωνία και κανένα μνημόνιο. Αυτό το σεβασμό στα συμφωνηθέντα περιμένουμε στο τέλος της εξαιρετικά κρίσιμης εβδομάδας που ξεκινάει αύριο.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις είναι όχι μόνο απρόβλεπτες, αλλά και επικίνδυνες, όπως επισήμανε ο ίδιος αρμόδιος για την Οικονομία υπουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου