ΤΟΠΙΚΑ

Βαρύς και διαρκείας χειμώνας

βαρύς-και-διαρκείας-χειμώνας-580036

Χριστούγεννα σε λευκό φόντο προβλέπουν για φέτος τα Ημερομήνια στη Μαγνησία. Ο χειμώνας που ξεκινά προβλέπεται να είναι βαρύς και να τραβήξει σε… μάκρος με χιόνια ακόμη και μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Τα ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλη της διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με αυτή, γίνονται παρατηρήσεις στον καιρό του Αυγούστου επί 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει και ένα μήνα.

Η πρώτη ημέρα του Αυγούστου την οποία θα παρατηρήσουμε θα αφορά τον ίδιο μήνα, η δεύτερη το Σεπτέμβριο, η τρίτη τον Οκτώβριο κ.ο.κ.

Η μέθοδος αν και δεν αναγνωρίζεται από τους μετεωρολόγους, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη καιρού για έναν ολόκληρο χρόνο, έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Ανάμεσά τους και ο εμπειρικός μετεωρολόγος, Νικ. Βογιατζής, που παρακολουθεί τα σημάδια του καιρού του Αυγούστου και κάθε χρόνο εκδίδει τα δικά του Ημερομήνια.

Επιδείνωση από Νοέμβριο

Η επιδείνωση του καιρού ξεκινά σύμφωνα με τα Ημερομήνια του κ. Βογιατζή από αυτές τις ημέρες. Από σήμερα το βράδυ μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου, ο καιρός προβλέπεται άστατος, με βροχές και μπόρες στην αρχή, μέχρι και χιόνια το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου.

Νεφελώδης με λίγες βροχές αλλά αρκετά χαμηλή θερμοκρασία που θα κυμανθεί σε μονοψήφια νούμερα και οριακά στο 0ο C, αναμένεται να κυλήσει ο καιρός και τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Χιόνια τα Χριστούγεννα

Από 3 έως 9 Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή άνοδο και να αγγίξει τους 10ο C, χωρίς να αποκλείονται πιθανές βροχοπτώσεις.

Από τις 9 του μήνα όμως και μετά αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος αναμένεται να κατρακυλήσει κάτω από το 0 έως και τις 25 Δεκεμβρίου. Μάλιστα από τις 22 έως και τις 25 Δεκεμβρίου, αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Πιο ήπιος αλλά με αρκετό κρύο αναμένεται να κυλήσει ο καιρός στο τέλος Δεκεμβρίου και στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο χειμώνας φαίνεται όμως ότι δεν… τελειώνει. Νέο κύμα κακοκαιρίας προβλέπουν τα Ημερομήνια από τις 24 Ιανουαρίου. Με κρύο, βροχές, αέρα και χιόνι στα ορεινά προβλέπεται να κυλήσει ο καιρός.

Μάρτης – γδάρτης

Χιονοπτώσεις προβλέπονται και προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει… καλοκαίρι δεν θα… μυρίσει φέτος, αφού από τις 22 έως τις 28 του μήνα, ο χιονιάς εκτιμάται ότι θα κατηφορίσει μέχρι και το αστικό κέντρο του Βόλου.

Κακοκαιρία προβλέπεται και μέσα στο Μάρτιο. Αρχικά ο μήνας θα ξεκινήσει με λίγες βροχές, στο κλείσιμο όμως του Μαρτίου αναμένεται νέος γύρος κακοκαιρίας. Με κρύο, βροχές και χιόνια θα μας αποχαιρετίσει και ο Μάρτιος, ενώ άστατος προβλέπεται και ο Απρίλιος με βροχές και αέρα.

Ο κ. Βογιατζής επισημαίνει ότι εάν από τις 21 Νοεμβρίου έως 13 Απριλίου υπερισχύσουν οι Νοτιάδες, αντί για χιόνια θα πρέπει να περιμένουμε βροχές, ενώ αν υπερισχύσουν οι βοριάδες, οι χιονοπτώσεις θα είναι περισσότερες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου