Γιώργος Λαμπράκης: Υπουργοί – τηλεοπτικοί σταρς

γιώργος-λαμπράκης-υπουργοί-τηλεοπτ-637369

Υπουργοί – τηλεοπτικοί σταρς

Δέσμια της κυβερνητικής αδυναμίας να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές της και να αρχίσει να δρομολογεί λύσεις σε ζητήματα που καίνε την πραγματική οικονομία, παραμένει η αγορά και στο Βόλο. Συμπληρώθηκαν έξι εβδομάδες από την ημέρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τις τύχες της χώρας με την υπόσχεση ότι θα διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν το δύσμοιρο τόπο. Στο διάστημα που προηγήθηκε, αφού ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με το γνωστό – τουλάχιστον – διφορούμενο αποτέλεσμα, οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα και αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες παραμένουν στα χαρτιά και συνεχώς αναιρούνται. Ο ένας υπουργός ανακοινώνει, ο άλλος (με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Οικονομικών), αμφισβητεί τις ανακοινώσεις του προηγούμενου και πάει λέγοντας. Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αργοσβήνουν από τη θηλιά της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας που συνεχώς σφίγγει όλο και περισσότερο. Οι τράπεζες κρατούν ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες των δανείων, με δεδομένη την εύθραυστη ισορροπία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο εσωτερικό της χώρας η οικονομική ασφυξία του δημοσίου τομέα έχει παραλύσει το όποιο πρόγραμμα επενδύσεων έτρεχε το προηγούμενο διάστημα, η κατανάλωση έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα και όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό σχεδόν δίνει τη χαριστική βολή σε όσους ήλπιζαν προεκλογικά ότι η εφιαλτική κατάσταση που είχαν διαμορφώσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις θα λάμβανε τέλος, έστω και σε βάθος χρόνου.

Σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή αισιόδοξη προοπτική για την αγορά που καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Παγιδευμένοι στο φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και της οικονομικής δυσπραγίας που δημιούργησαν την προηγούμενη πενταετία τα μνημόνια κι οι υποστηρικτές τους, έμποροι, μικρομεσαίοι και βιοτέχνες, που κρατούν με νύχια και με δόντια ανοικτές στις επιχειρήσεις τους, αρχίζουν και χάνουν τις ελπίδες τους για κάτι καλύτερο από τη νέα κυβέρνηση. Μπορεί να είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα ή για να θεωρηθεί ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο κλίμα πόλωσης της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο ένας λαός με εξαντλημένα όρια αντοχής και δίχως ελπίδα για το μέλλον δεν θα αργήσει να αποδώσει ευθύνες σε κάθε κυβέρνηση που έχει την ψευδαίσθηση ότι στηρίζεται από τη λαϊκή πλειοψηφία χωρίς ωστόσο να εκπληρώνει τις υποσχέσεις της. Οσο περνά ο καιρός και δεν αντιμετωπίζονται ούτε καν τα στοιχειώδη προβλήματα της αγοράς και των ανθρώπων που την υπηρετούν, τόσο θα μεγαλώνει η δυσπιστία προς το νέο κυβερνητικό σχήμα. Οσο θα συνεχίζεται η πολυγλωσσία των κυβερνητικών απόψεων, μέσα από ένα βομβαρδισμό συνεντεύξεων και δηλώσεων χωρίς περιεχόμενο τις περισσότερες φόρες, τόσο θα αυξάνεται το αίσθημα της αγανάκτησης που φρόντισαν να καλλιεργήσουν στις ψυχές μας οι προηγούμενοι.

Η τόνωση της αγοράς και της κοινωνίας μπορεί να γίνει με αποφάσεις που δεν επηρεάζονται από τους δανειστές. Για παράδειγμα, η ψήφιση – επιτέλους – του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, που έχει περάσει από χίλια κύματα και τροποποιείται κάθε μέρα, θα δώσει ανάσες στα δημόσια ταμεία καθώς βέβαια και στους φορολογούμενους. Το σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας, σύγχυσης και ανασφάλειας που τροφοδοτούν τα κυβερνητικά στελέχη με τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επιτέλους, ας ασχοληθούν και με τα χαρτοφυλάκια τους οι νέοι υπουργοί. Βαρεθήκαμε να τους βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα όπου έχουν πιάσει στασίδι ακόμη πιο μόνιμο και από αυτό του Αδωνη!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου