Γιώργος Λαμπράκης: Ανάσα ζωής ζητούν οι μικροπωλητές των λαϊκών

γιώργος-λαμπράκης-ανάσα-ζωής-ζητούν-ο-656418

Συμμάχους στην τοπική κοινωνία αναζητάει ο σύλλογος μικροπωλητών λαϊκών αγορών προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση των μελών του, μετά τις 2 Μαρτίου που εκπνέει η προθεσμία ανανέωσης των αδειών τους. Ο όρος «επιβίωση» δεν χρησιμοποιείται για λόγους εντυπωσιασμού αλλά αντανακλά επακριβώς τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ένας ολόκληρος κλάδος. Ο τοπικός σύλλογος διασφάλισε κατ’ αρχήν τη στήριξη και την ανοχή του δήμου Βόλου και της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, με δεδομένο ότι μετά από ένα δεκαήμερο όσοι δεν κατάφεραν να ανανεώσουν για αντικειμενικούς λόγους τις άδειές τους θα στήσουν κανονικά τους πάγκους τους στις λαϊκές. Οπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των μικροπωλητών ειδών ένδυσης και των παραγωγών οπωροκηπευτικών, σχεδόν τα 2/3 των μελών του κλάδου δεν έχουν καταφέρει να ανανεώσουν τις άδειές τους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Για να μπορέσουν να τις ανανεώσουν πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τρεις διαφορετικές φορολογικές ενημερότητες που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ταχτοποιημένοι ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αυτό μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί για τα μέλη ενός κλάδου που είδε τον τζίρο του να υποχωρεί έως και 75% τα τελευταία χρόνια. Την περίοδο που η αγορά, στο σύνολό της, «μάτωσε», η καθετή πτώση στη αγοραστική ζήτηση συμπαρέσυρε και τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών που διαχρονικά διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες της υπόλοιπης αγοράς.

Υπάρχουν μικροπωλητές που οφείλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα ποσά πάνω και από τα 20.000 ευρώ. Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα ώστε να ανανεώσουν στη συνέχεια τις άδειές τους στη λαϊκή αγορά. Ακόμη και οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τη ρύθμιση οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, προβλέπουν μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να καταβάλει σχεδόν κανένας μικροπωλητής καθώς αφορούν ποσά που ξεπερνούν δύο και τρεις φορές τις μηνιαίες εισπράξεις τους.

Εν αναμονή των αλλαγών που έχει ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι επαγγελματίες των λαϊκών περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ανακοινωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους. Η κατάσταση στον κλάδο είναι απελπιστική καθώς εκτός από την αδυναμία ανανέωσης των αδειών τους, οι περισσότεροι μικροπωλητές και οικογένειές τους, παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, όπως άλλωστε και το 60% των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών. Δυστυχώς και στο συγκεκριμένο θέμα τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας. Οσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, τόσο δεν μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου που υποσχέθηκε και ανακοίνωσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περιθώρια έχουν πάντως στενέψει ασφυκτικά και οι αντοχές των μικροπωλητών έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Το γεγονός ότι από τις 2 Μαρτίου και μετά οι περισσότεροι εξ αυτών θα βγουν στις λαϊκές χωρίς άδειες, μεταφράζεται σαν μια πραγματική πράξη απελπισίας ενός κλάδου που παλεύει, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή του. Η στάση των τοπικών φορέων και των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν υπό την εποπτεία τους θεωρούμε ότι είναι αυτονόητη. Κανένα πρόστιμο, καμία κατάσχεση εμπορευμάτων δεν πρέπει να καταγραφεί έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε κεντρικό επίπεδο. Η παρουσία των μικροπωλητών στις λαϊκές με τη στήριξη, πρωτίστως, των καταναλωτών επιβάλλεται από την κοινή λογική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου