Εφυγαν 18 γιατροί και νοσηλευτές

εφυγαν-18-γιατροί-και-νοσηλευτές-851206

Αποδυναμώνονται χρόνο με το χρόνο τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας με απότοκο την πλήρη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Μόνο το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν 18 γιατροί και λοιπό προσωπικό, ενώ τα κενά αυξάνονται εάν συμπεριλάβει κανείς τις μη προσλήψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων αλλά και σε άλλες ειδικότητες, οι οποίες ωστόσο εντάσσονται στον οργανισμό κάθε Κέντρου Υγείας.

Γολγοθάς μπορεί να χαρακτηριστεί η καθημερινότητα του προσωπικού των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας αλλά πολύ περισσότερο των κατοίκων.

Γενικοί γιατροί που εκτελούν χρέη γυναικολόγου, ορθοπαιδικού και παιδιάτρου, ασθενείς που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε μία μικροβιολογική εξέταση και κάτοικοι της περιφέρειας που θα πρέπει για οποιαδήποτε εξέταση να μεταβούν στο Βόλο, ξοδεύοντας τα χρήματα που αντιστοιχούν στη διαβίωσή τους για μία εβδομάδα.

Οι φετινές συνταξιοδοτήσεις μεγάλης μερίδας του προσωπικού των Κέντρων Υγείας του νομού σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες κενές θέσεις, φέρει πάλι στο προσκήνιο την απογύμνωση του ΕΣΥ, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Οι αποχωρήσεις

Πλήγμα αποτέλεσαν οι συνταξιοδοτήσεις στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Η νέα χρονιά ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη για όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας, οι οποίοι θα πρέπει να ψάχνουν να βρουν με τα… κιάλια.

Συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου καταγράφηκε μία συνταξιοδότηση εργαζομένου με την ειδικότητα πληρώματος ασθενοφόρου. Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής οι συνταξιοδοτήσεις είναι πέντε. Το 2010 αποχώρησαν δύο οδοντίατροι, ένας παιδίατρος, μία φυσιοθεραπεύτρια και μία μαία.

Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων όμως καταγράφεται στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Εκεί έντεκα άτομα έλαβαν σύνταξη. Ειδικότερα συνταξιοδοτήθηκαν ένας οδοντίατρος, ένας μικροβιολόγος, ένας γιατρός γενικής ιατρικής, τρεις επισκέπτριες υγείας, μία μαία, τρεις νοσηλεύτριες και μία εργαζόμενη με ειδικότητα επιμελήτριας χώρου.

Από το κύμα συνταξιοδοτήσεων δεν εξαιρείται το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Η μόνη συνταξιοδότηση για το 2010 ήταν του παιδιάτρου, ωστόσο η εν λόγω ειδικότητα είναι από τις πιο σημαντικές με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε δεκάδες οικογένειες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να μεταβαίνουν στο Βόλο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας των παιδιών τους.

Αναφορικά με τα πληρώματα των ασθενοφόρων τα κενά στα Κέντρα Υγείας είναι εννέα. Εκτός από τη συνταξιοδότηση εργαζομένου με ειδικότητα πληρώματος ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, υπάρχουν ακόμη οχτώ κενά της ίδιας ειδικότητας σε άλλα Κέντρα Υγείας.

Ειδικότερα στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής καταγράφονται τρία κενά σε πλήρωμα ασθενοφόρου. Τα ίδια κενά ισχύουν και για το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, ενώ στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου τα κενά σε πληρώματα ασθενοφόρων είναι δύο.

Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα που προκύπτει από τα παραπάνω κενά είναι η ύπαρξη εργαζομένων με οχτάμηνη σύμβαση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλλη Χονδρογιάννη υπάρχουν ορισμένοι εργαζόμενοι με οχτάμηνες συμβάσεις στα εν λόγω Κέντρα Υγείας, οι οποίοι εργάζονται ως πλήρωμα ασθενοφόρου.

Η σύμβαση όμως των ελάχιστων εργαζομένων θα λήξει στις αρχές καλοκαιριού και η εξέλιξη αυτή θα εντείνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

«Η λύση δεν δίνεται σε νευραλγικές θέσεις με συμβάσεις. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό και πλήρης στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας. Είναι μεγάλη η ταλαιπωρία για τους κατοίκους αρχικά των νησιών κι έπειτα του Πηλίου να είναι αναγκασμένοι για απλές εξετάσεις να μεταβαίνουν στο Βόλο. Φαντάζεστε πόσα χρήματα θα πρέπει να δώσει κάποιος για μία απλή εξέταση, η οποία μπορεί να γίνει στο Κέντρο Υγείας και λόγω ελλείψεων δεν καθίσταται εφικτό;», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Χονδρογιάννη.

Τα κλειστά τμήματα και οι… καταργήσεις

Εδώ και δύο χρόνια στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι κάτοικοι για μια απλή εξέταση θα πρέπει να μεταβούν στο Βόλο με τα Ι.Χ. τους ή με τη συγκοινωνία.

Αν σκεφτεί όμως κανείς πως οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι με χαμηλές απολαβές, καταλαβαίνει πως η παραμικρή εξέταση τους στοιχίζει τα έξοδα της εβδομάδας.

Το ίδιο πρόβλημα με το μικροβιολογικό εργαστήριο αντιμετωπίζει και η Σκόπελος. Εκεί ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας έχει μετατραπεί σε μικροβιολόγο, γυναικολόγο, παιδίατρο ακόμη και ορθοπαιδικό!

Αυτό συμβαίνει καθώς κατά καιρούς σημειώνονται κενά στο Κέντρο Υγείας και ο Διευθυντής τρέχει να εξυπηρετήσει τους κατοίκους.

Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως που αντιμετωπίζει το νησί είναι η έλλειψη παιδιάτρου. Επί τέσσερα χρόνια η θέση είναι ορφανή. Οι κρίσεις των ιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου ανέδειξαν επιτέλους παιδίατρο, ο οποίος όμως δεν έχει προσέλθει ακόμη στην υπηρεσία.

Επιπλέον ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου έχει εκτελέσει χρέη γυναικολόγου, βοηθώντας πρόσφατα την ημέρα των Χριστουγέννων μια νεαρή να γεννήσει. Ακόμη έχει επιλύσει ορθοπαιδικά θέματα, μιας και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ορθοπαιδικός στη Σκόπελο.

Χωρίς παιδίατρο όμως είναι και το Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου. Μέχρι στιγμής οι κάτοικοι δεν έχουν αντιδράσει, ωστόσο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας τής εν λόγω ειδικότητας η ανησυχία είναι έντονη.

Εκτός όμως από τα κενά και τα κλειστά εργαστήρια, υπάρχει έντονος φόβος για καταργήσεις θέσεων από τους οργανισμούς.

Όπως τόνισε η κ. Χονδρογιάννη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας φυσιοθεραπευτής σε κανένα Κέντρο Υγείας της Μαγνησίας.

Μέχρι πρότινος στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής η φυσιοθεραπεύτρια που υπήρχε εξυπηρετούσε εκατοντάδες ασθενείς. Μετά όμως από τη συνταξιοδότησή της, οι ασθενείς αυτοί έχουν μείνει μετέωροι.

Το μεγάλο όμως ζήτημα είναι εάν και πότε θα πληρωθεί η θέση.

«Ο απαραίτητος εξοπλισμός για φυσιοθεραπείες υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Η φυσιοθεραπεύτρια βρίσκονταν κοντά σε εκατοντάδες ασθενείς. Τώρα όμως βγήκε στη σύνταξη. Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας φυσιοθεραπευτής πως θα καταργηθούν οι θέσεις από τον οργανισμό, μιας και οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο», σχολίασε η κ. Χονδρογιάννη.

Σε… αργία και προγράμματα

Τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας αλλά και στην περιφέρεια δεν σταματούν μόνο στις ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Η Κοινωνική Υπηρεσία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ στη Σκιάθο και την Αργαλαστή, ενώ στο νησί του Παπαδιαμάντη δεν υπάρχει βοήθεια στο σπίτι.

Παράλληλα τα προγράμματα πρόληψης στον πληθυσμό υλοποιούνται περιστασιακά και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

«Είναι κρίμα ο πρωτοβάθμιας τομέας περίθαλψης να μην μπορεί να στηρίξει τους ανθρώπους για τους οποίους σχεδιάστηκε. Στην περιφέρεια υπάρχουν ηλικιωμένοι που χρειάζονται βοήθεια, υπάρχουν γυναίκες που θέλουν στήριξη και συμβουλές ακόμη και για τα πιο απλά γυναικολογικά ζητήματα. Θα πρέπει αυτός ο τομέας να ενισχυθεί και να μη θεωρούνται οι κάτοικοι των χωριών και της περιφέρειας ως δεύτερης και τρίτης κατηγορίας πολίτες», τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου