ΤΟΠΙΚΑ

Πέρασαν από … πάγκο νεφροπαθή

πέρασαν-από-πάγκο-νεφροπαθή-851206

Στο 20 ανέβηκε η πίεση του κ. Ζαχαρία Τοπαλίδη, αντιπροέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, όταν προχθές το μεσημέρι αμέσως μετά την αιμοκάθαρση έπρεπε να εξεταστεί για αρρυθμίες στην καρδιά κι αντί να μεταφερθεί στην Καρδιολογική Κλινική, νοσοκόμος τον μετέφερε με καροτσάκι στα Επείγοντα, όπου του ζήτησαν 5 ευρώ για την είσοδό του!

Για κοροϊδία και απίστευτη ταλαιπωρία έκανε λόγο ο κ. Ζαχαρίας Τοπαλίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει το εισιτήριο των 5 ευρώ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο ίδιος εξιστόρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την περιπέτειά του, η οποία του ανέβασε κυριολεκτικά την πίεση στα ύψη.

Προχθές το μεσημέρι ο κ. Τοπαλίδης βρισκόταν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την αιμοκάθαρσή του. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και ο καρδιολόγος έφτασε στη Μονάδα για να τον εξετάσει.

Στο πρώτο καρδιογράφημα που του έγινε παρουσιάστηκε κάποια αρρυθμία στην καρδιά. Έτσι ο καρδιολόγος του συνέστησε να κάνει ένα καρδιοϋπέρηχο για να διαπιστωθεί καλύτερα το πρόβλημα. Εκείνη την ώρα κλήθηκε ο νοσοκόμος, ο οποίος βοήθησε τον κ. Τοπαλίδη να ανέβει στο αναπηρικό καροτσάκι, μιας και από την αιμοκάθαρση οι δυνάμεις του δεν είναι μεγάλες.

Ωστόσο αντί να τον μεταφέρει στο εξωτερικό ιατρείο, τον έβγαλε με το καροτσάκι έξω από το Νοσοκομείο και η είσοδος του κ. Τοπαλίδη έγινε από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο ίδιος εισήλθε άμεσα στο τμήμα για την επιπλέον εξέταση και στη γραμματεία έμεινε η σύζυγός του, η οποία έπρεπε να δώσει τα στοιχεία του άνδρα της. Μόλις ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων, η γραμματεία ζήτησε από την κ. Τοπαλίδου 5 ευρώ!

Έκπληκτη η ίδια απάντησε πως δεν είχε μαζί της πορτοφόλι και πως δεν μπορεί να δώσει τα 5 ευρώ που της ζητάνε. Ζήτησε τότε από το προσωπικό να κρατήσει τα στοιχεία της και να πληρώσει το εισιτήριο την επόμενη ημέρα, πράγμα όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

Τότε η κ. Τοπαλίδου ζήτησε να μπει μέσα στο ιατρείο που εξεταζόταν ο σύζυγός της για να του ζητήσει 5 ευρώ. Αυτό κι έγινε. Μόλις όμως ο κ. Τοπαλίδης κατάλαβε τον λόγο που του ζητούσε η σύζυγός του 5 ευρώ νευρίασε τόσο, που η πίεσή του σκαρφάλωσε στο 20!

Άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, όμως ο γιατρός του συνέστησε να ηρεμήσει γιατί η αυξημένη πίεσή του θα μπορούσε να του προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην υγεία του.

«Δεν άντεξα. Άρχισα να φωνάζω. Είναι δυνατόν να μου ζητάνε 5 ευρώ τη στιγμή που είμαι νεφροπαθής; Ήταν απίστευτη η κοροϊδία και η ταλαιπωρία που πέρασα. Εκείνη την στιγμή εξαιτίας της καρδιάς μου δεν πήγα να διαμαρτυρηθώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τοπαλίδης.

Χθες ο ίδιος ενημέρωσε για το περιστατικό τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Βασίλη Γιαννάκο, ο οποίος και βρέθηκε στο Νοσοκομείο να ζητήσει εξηγήσεις για το συμβάν.

Ο κ. Γιαννάκος είδε τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ζαχαρόπουλο και του μίλησε για ανεπίτρεπτο περιστατικό. Ο Διοικητής, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νεφροπαθών, σημείωσε πως ακόμη δεν είχε αποσταλεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας πως από το εισιτήριο των 5 ευρώ αποκλείονται όσοι αποδεδειγμένα έχουν αναπηρία από 67% και άνω.

Η εγκύκλιος δόθηκε εν τέλει στα αρμόδια τμήματα και ο κ Γιαννάκος έβαλε τέλος στη διαμαρτυρία του. Παρ’ όλα αυτά σημειώνει πως εάν ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, τότε οι αντιδράσεις θα είναι πιο δυναμικές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου