Ερημώνουν τα Κέντρα Υγείας

ερημώνουν-τα-κέντρα-υγείας-851206

Ερημώνουν χρόνο με το χρόνο τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας με αποτέλεσμα η πλειοψηφία αυτών να αντιμετωπίζει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα. Στη Ζαγορά δεν υπάρχει παιδίατρος και εδώ και δύο χρόνια δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ στην Αργαλαστή υπάρχει ένας παιδίατρος αντί για δύο με τον όγκο εργασίας να αυξάνεται διαρκώς.

Με την παθογένεια του Συστήματος Υγείας έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες κάτοικοι της Μαγνησίας και κυρίως του Πηλίου, καθώς τα Κέντρα Υγείας της περιοχής είναι υποστελεχωμένα.

Σύμφωνα με την κ. Νέλλη Χονδρογιάννη, πρόεδρο των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, πολλά Κέντρα Υγείας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν σωστά τους ασθενείς.

Η ίδια σημείωσε πως δεν υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο ουσιαστικά έχει καταργηθεί, καθώς δεν λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής συνταξιοδοτήθηκαν τέσσερις γιατροί – δύο οδοντίατροι, ένας παιδίατρος, ένας φυσιοθεραπευτής- και μία μαία ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ενισχυθεί με νέο προσωπικό.

Ο κυριότερος όγκος εργασίας έχει πέσει στη μία παιδίατρο του Κέντρου Υγείας, όπως σημείωσε η κ. Χοδρογιάννη, καθώς τα παιδιά στην περιοχή είναι πολλά και οι αλλοδαποί συνεχώς αυξάνονται.

«Πιστεύω ότι το 2011 και το 2012 οι συνταξιοδοτήσεις θα αυξηθούν ραγδαία. Ήδη πολλοί εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές ρωτούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες τις σχετικές πληροφορίες για τη συνταξιοδότησή τους», υποστήριξε η κ. Χονδρογιάννη.

Την ίδια στιγμή πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου. Ακόμη δεν έχει προσληφθεί ο πολυπόθητος παιδίατρος, ένα αίτημα τεσσάρων χρόνων των κατοίκων, που μάλιστα τους έβγαλε και… στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για το ζήτημα.

Επιπλέον η Σκόπελος έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα ζήτημα. Στο ακτινολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας υπηρετεί ένας ακτινολόγος. Όταν λαμβάνει τις νόμιμες άδειές του, τότε στο νησί πρέπει να προσέρχεται ακτινολόγος από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Τέλος, το «πολύπαθο» Κέντρο Υγείας Σκιάθου συνεχίζει να έχει ελλείψεις σε προσωπικό και ακόμη δεν έχει εγκριθεί η θέση του οδηγού ασθενοφόρου. Το ζήτημα αυτό αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης στο νησί του Παπαδιαμάντη, μιας και οι κάτοικοι έχουν δει ακόμη και Αντιδήμαρχο ή τραυματιοφορέα χωρίς δίπλωμα οδήγησης να οδηγεί το ασθενοφόρο.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Όταν δεν υπάρχουν γιατροί οι κάτοικοι στα χωριά είναι αναγκασμένοι για απλές εξετάσεις να μεταβαίνουν στο Βόλο και το κόστος των εξετάσεων -αν συμπεριλάβει κανείς και τα μεταφορικά- να εκτοξεύεται στα ύψη», σχολίασε η κ. Χονδρογιάννη.

Δυσαρέσκεια για το

εισιτήριο των 5 ευρώ

Από το «χαράτσι» των 5 ευρώ ως εισιτήριο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ασθενών όταν είχε εφαρμοστεί πριν από λίγους μήνες η καταβολή των 3 ευρώ ήταν έντονες.

Ασθενείς μάλωναν με γιατρούς και νοσηλευτές, ζητώντας εξηγήσεις για το εν λόγω ποσό.

Από τη μέρα όμως που η τιμή αυξήθηκε στα 5 ευρώ, ναι μεν υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, όμως οι πολίτες δεν προχωρούν σε λογομαχίες.

«Η δυσαρέσκεια του κόσμου για το εισιτήριο των 5 ευρώ είναι έντονη και φυσικά κατανοητή. Προσωπική μου θέση είναι πως η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Εκείνο ωστόσο που μας κάνει εντύπωση είναι πως ο κόσμος πλέον δεν διαμαρτύρεται έντονα, όπως συνέβαινε πριν από λίγο καιρό. Δεν κάνουν φασαρία οι ασθενείς και καταβάλλουν τα 5 ευρώ για να εξεταστούν. Βέβαια συνεχώς μας επισημαίνουν πως πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς που βρισκόμαστε στο χώρο της Υγείας για να καταργηθεί αυτό το εισιτήριο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χονδρογιάννη.

Στο μεταξύ τα προβλήματα με το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα ενίσχυε τα Κέντρα Υγείας για την κοστολόγηση των εξετάσεων και την παράδοση αποδείξεων στους ασθενείς συνεχίζονται.

Το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργεί μόνο στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Βελεστίνου, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα οι αποδείξεις είναι χειρόγραφες.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως το σύστημα θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν λάθη κυρίως στην κοστολόγηση εξετάσεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου