Αρχίζουν να μας εμπιστεύονται ξανά

αρχίζουν-να-μας-εμπιστεύονται-ξανά-322780

Προκειμένου να καταστεί ελκυστική στους επενδυτές η χώρα, είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν και άλλα εμπόδια, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην επιχειρηματικότητα

H επίκληση της επιστροφής στην κανονικότητα και οι ελπίδες ότι κάτι αλλάζει σιγά – σιγά στην Ελλάδα δεν αποτελούν πλέον προσδοκία. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η απόφαση για την αναβάθμιση της οικονομίας από έναν μεγάλο οίκο, όπως o Standard and Poor’s αφενός, αφετέρου το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην αγορά μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Η χώρα αρχίζει και κερδίζει ξανά την εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων, όσο και για την επιστροφή στην ανάπτυξη, που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Είναι προφανές ότι για να καλυφτεί το χαμένο έδαφος χρειάζεται να πετύχουμε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συστηματική και ολοκληρωμένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αφού, όμως, έχει προηγηθεί η δημιουργία των απαραίτητων ευνοϊκών προϋποθέσεων.

Με τις φορολογικές ελαφρύνσεις η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, χωρίς να παραβιάζει τις βαριές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι των εταίρων μας και είναι σημαντικό.

Τα φορολογικά κίνητρα είναι, όμως, μόνο ένα από τα αναγκαία βήματα. Προκειμένου να καταστεί ελκυστική στους επενδυτές η χώρα, είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν και άλλα εμπόδια, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην επιχειρηματικότητα.

Η ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου προσβλέπει κυρίως προς αυτή την κατεύθυνση, για όσους είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις τοποθετήσεις των αρμοδίων υπουργών, που επισήμαναν πως τα απαραίτητα κλειδιά για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα ανοίξουν νέους ορίζοντες σύντομα στην επιχειρηματικότητα.

Μετά από δεκάδες αναπτυξιακούς νόμους, από τους οποίους πολλοί κατέστησαν ουσιαστικά ανενεργοί εξαιτίας της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα κάνει προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους σταθερό πλαίσιο, που θα είναι φιλικό προς τις επενδύσεις, δεν θα αιφνιδιάζει τους επιχειρηματίες και θα ενθαρρύνει την αξιοποίηση κεφαλαίων στη χώρα.

Αν ο στόχος επιτευχθεί, θα πρόκειται πραγματικά για θεαματική μεταμόρφωση, που, γιατί όχι, μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου