Αδήριτη ανάγκη

αδήριτη-ανάγκη-331130

Τα εργαλεία πλέον για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν. Είναι οι προτάσεις του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής. Μένει να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε επίπεδο κομμάτων, ώστε οι πολιτικές, που θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης, να τύχουν της στήριξης όλων

Ακούγοντας τις τελευταίες μέρες πολύ ουσιαστική συζήτηση σε τηλεοπτικό πάνελ, συνειδητοποίησα πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν πλέον δυνατά το δημογραφικό πρόβλημα, αντιλαμβανόμενοι ότι αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Αν ανατρέξει κανείς στο τελευταίο διακομματικό πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό και ταυτόχρονα μελετήσει και τις προτάσεις των δημογράφων, μόνο κοινά στοιχεία μπορεί να βρει, γεγονός που σημαίνει πως η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να αναζητηθεί από κοινού.

Σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα, η λύση πρέπει πρωτίστως να αναζητηθεί στην οικογένεια και στους τρόπους στήριξής της από την Πολιτεία, όχι μόνο οικονομικά, αξιοποιώντας το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και με τον σχεδιασμό των κατάλληλων δομών υποστήριξης.

Η απόφαση των νέων για δημιουργία οικογένειας και τεκνοποίηση μπορεί να στηριχθεί μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής και της φορολογικής ελάφρυνσης των νοικοκυριών με παιδιά, καθώς και της παροχής υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας, όπως είναι η καθολική παροχή προσχολικής αγωγής και φροντίδας κ.ά.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό», επισημαίνουν οι ειδικοί, σπεύδουν όμως να υπογραμμίσουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί άκριτα κάποιο από τα μοντέλα, που εφαρμόζονται διεθνώς. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και να τις προσαρμόσουμε στην κουλτούρα και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, χωρίς μιμητισμούς.

Με απώτερο στόχο την κοινωνική και οικονομική προστασία των οικογενειών, τνη εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την οικογενειακή ζωή και την εφαρμογή πολιτικών, που θα ευνοούν την απασχόληση και θα ισχυροποιούν έτσι τα κίνητρα των νέων για είσοδο στην αγορά εργασίας, ανακόπτοντας παράλληλα την τάση φυγής στο εξωτερικό.

Επίσης, η ισότητα των φύλων και η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος.

Επιπροσθέτως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χάραξη πολιτικής, που με οποιονδήποτε τρόπο θα ενισχύσει την πρόσβαση των νεαρών ζευγαριών με παιδιά στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποτροπή επιπλέον διόγκωσης του δημογραφικού.

Τα εργαλεία πλέον για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν. Είναι οι προτάσεις του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής. Μένει να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε επίπεδο κομμάτων, ώστε οι πολιτικές, που θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης, να τύχουν της στήριξης όλων. Επιβεβλημένη και αδήριτη ανάγκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου