Είμαστε ακόμη Ανθρωποι…

είμαστε-ακόμη-ανθρωποι-334516

Το υψηλό αίσθημα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και ευαισθησίας ήταν, που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία

Aν για κάτι μπορεί να υπερηφανεύεται η ελληνική κοινωνία, είναι ότι όποτε χρειάστηκε να ενεργοποιήσει τα ανθρώπινα αντανακλαστικά της το έκανε και μάλιστα με τον πιο δυναμικό τρόπο.

Το πρωτοφανές κύμα αγάπης και συμπαράστασης από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα για τον μικρό μπόμπιρα Παναγιώτη – Ραφαήλ το επιβεβαιώνει και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν κατά καιρούς τολμήσει να αμφισβητήσουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Τον αυθόρμητο και ταυτόχρονα συγκινητικό τρόπο, με τον οποίο ενεργούν οι Ελληνες, ακόμη και από το υστέρημά τους, όταν πρόκειται να φανούν χρήσιμοι και να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους που το έχει ανάγκη.

Αυτό, άλλωστε, το υψηλό αίσθημα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και ευαισθησίας ήταν, που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία.

Εθελοντές, ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες, σχολεία, οργανώσεις, σύλλογοι δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια δίχτυ προστασίας, το οποίο όποτε χρειάστηκε αγκάλιασε οικογένειες, που είχαν ανάγκη, στήριξε τη μόρφωση παιδιών που δεν μπορούσαν οι γονείς τους να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες, εκσυγχρόνισε νοσοκομεία και ενίσχυσε δομές.

Ηταν δίπλα και στήριξε τους πρόσφυγες, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη τούς έκλεισε την πόρτα και όρθωσε προστατευτικό τείχος απέναντι σε μισαλλόδοξες και ρατσιστικές απόψεις.

Είναι, πράγματι, συγκινητικός ο τρόπος, με τον οποίο για μία ακόμη φορά ο αλτρουισμός εκφράζεται στο πρόσωπο ενός μικρού παιδιού, που χρειάζεται την οικονομική συνδρομή για να μπορέσει να έχει το δικαίωμα να ζήσει. Πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί «Αγώνας Ανθρωπιάς», ο οποίος θα έχει σίγουρα νικητή πρώτα τον ίδιο τον μικρούλη και κατά δεύτερο ολόκληρη την κοινωνία, που θα μπορεί να φωνάξει προς όλους «Ναι, ΕΔΩ είμαστε. Μπορεί πολλές φορές να λοξοδρομήσαμε, αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας. Παραμένουμε πάνω από όλα άνθρωποι». Και μάλιστα πλούσιοι, διότι ο φτωχότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι εκείνος που έχει χάσει την ανθρωπιά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου