Πάσχα σε… καραντίνα

πάσχα-σε-καραντίνα-104024

Πάσχα, που ίσως θα θυμόμαστε μια ολόκληρη ζωή, ήταν αυτό που πέρασε. Πάσχα σε… καραντίνα, όπως επέβαλαν τα μέτρα προστασίας έναντι της απειλής του κορονοϊού.

Ομως παρά τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και η Ανάσταση γιορτάστηκε και τα έθιμα τηρήθηκαν και ίσως οι ευχές να ήταν φέτος πιο αληθινές, περισσότερο εγκάρδιες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Συγκλόνισαν οι εικόνες το αναστάσιμο βράδυ στον Βόλο. Οι πολίτες λίγο πριν την Ανάσταση άνοιξαν τις μπαλκονόπορτες, βγήκαν στις βεράντες τους μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους, κράτησαν τις λαμπάδες τους αναμμένες. Το φως φέτος ίσως να προερχόταν από αναπτήρα ή σπίρτο, οι αναμμένες λαμπάδες όμως φώτισαν τις βεράντες, τις γειτονιές, τις ψυχές. Οταν από τα μεγάφωνα των ιερών ναών στις ενορίες ακούγονταν οι ιερείς που έψαλαν το Χριστός Ανέστη, συνόδευαν όλοι οι πιστοί, έστω και από μακριά, έστω και από την καραντίνα.

Οι αγκαλιές και οι ασπασμοί που συνοδεύουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης μπορεί να περιορίστηκαν, δεν έλειψαν όμως. Οι ευχές ανταλλάχθηκαν μεταξύ γειτόνων από τα αντικριστά μπαλκόνια.

Ανήμερα του Πάσχα τα έθιμα τηρήθηκαν. Μπορεί ο οβελίας να μην μπήκε στη σούβλα για όσους δεν διαθέτουν αυλές, όμως δεν έχασε τη… νοστιμιά του στον φούρνο. Και τα αβγά τσούγκρισαν και οι ευχές έδωσαν και πήραν. Το σόι και οι φίλοι μπορεί να μην κάθισαν γύρω από το ίδιο μεγάλο τραπέζι, οι αγαπημένοι όμως δεν ξεχάστηκαν. Οι ευχές ανταλλάχθηκαν από το τηλέφωνο.

Το φετινό Πάσχα ήταν διαφορετικό. Κατέδειξε όμως την υπεύθυνη στάση που όλοι μπορούμε να έχουμε απέναντι σε κρίσιμες καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι Βολιώτες συμμορφώθηκαν στα μέτρα. Το έκαναν με πίστη για να βγούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την κρίση.

Το επόμενο στοίχημα είναι η Πρωτομαγιά. Είναι εξίσου κρίσιμο να επιδείξουμε την ίδια υπεύθυνη στάση που τηρούμε όλο αυτό το διάστημα για να μην ακυρωθεί η εθνική προσπάθεια, με την οποία ίσως για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της χώρας η Ελλάδα έγινε παράδειγμα πειθαρχίας σε όλη την Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου