ΤΟΠΙΚΑ

H ακρίβεια απειλεί… και το ψωμί ~ Σε απόγνωση οι αρτοποιοί

h-ακρίβεια-απειλεί-και-το-ψωμί-σε-απόγ-862514

«Συγκρατούμε τις τιμές, αλλά υπάρχει πρόβλημα», λένε οι επαγγελματίες – Στα ύψη το κόστος των πρώτων υλών και η ενέργεια

Εκ θεμελίων κλυδωνίζεται ο κλάδος των αρτοποιών, που κάποτε «ανθούσε» στον Βόλο, όμως τα απανωτά χτυπήματα, που έχει δεχθεί, συνέπεια των διαδοχικών κρίσεων, έχουν προκαλέσει σημαντικό πλήγμα, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις, που απασχολούν άμεσα και έμμεσα δεκάδες εργαζόμενους.

Η αλματώδης αύξηση στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, που ήδη ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2021, καθιστά αν όχι αδύνατη, πολύ δύσκολη πλέον τη λειτουργία της πλειονότητας των αρτοποιείων, με τους επαγγελματίες να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να καλύπτουν τις οικονομικές υποχρεώσεις.

«Ηδη είμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη, ξέφρενη πορεία του τιμαρίθμου, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια ώρα βιώνουμε τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες, προϊόντα, εμπορεύματα, που όσο συνεχίζονται σφίγγουν τη θηλιά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των αρτοποιών Μαγνησίας Κωνσταντίνος Τσουράπας.

Η κρίση επιδεινώνεται επιπλέον εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης.

Οι καταναλωτές έχουν μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ψωμιού, αλλά και άλλων αρτοσκευασμάτων, με αποτέλεσμα τον άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο ταμείο. «Δεν είμαστε υπέρ των αυξήσεων στα είδη που διαθέτουμε, διότι αναγνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες. Οι καταναλωτές έχουν περιοριστεί σημαντικά και αυτό το βλέπουμε κάθε μέρα», ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι μία ενδεχόμενη νέα αύξηση στο ψωμί δεν έχει νόημα, καθώς «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

«Φαρμάκι» οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, από το καλοκαίρι του 2021 έχει επέλθει σχεδόν διπλασιασμός της τιμής των σκληρών αλεύρων που προέρχονται από το σκληρό σιτάρι και ένα μέρος χρησιμοποιείται στους φούρνους.

Αύξηση 20% και πλέον καταγράφηκε και στα μαλακά άλευρα τα οποία χρησιμοποιούνται για άλλα αρτοσκευάσματα.

Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις είναι διαρκείς σε πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι αρτοποιοί. Οι αυξήσεις σε σουσάμια, λάδια, μαργαρίνες, βούτυρα, υλικά συσκευασίας χαρακτηρίζονται «φαρμάκι».

Αν στο υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών προστεθεί η εκτόξευση στο κόστος ενέργειας, η κατάσταση μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Λογαριασμοί «φωτιά» στην ενέργεια

«Η υπέρμετρη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, η οποία καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητα των φούρνων και κατά συνέπεια τη μη δυνατότητα στήριξης του καταναλωτή, κάτι που γινόταν μέχρι πρόσφατα, αφού προσπαθούσαμε να μη μετακυλιούμε αυτά τα κόστη στον καθημερινό μας πελάτη», σχολίασε ο κ. Τσουράπας.

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις αρτοποιίας είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Πολλώ δε μάλλον το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν τριπλασιασμό της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας μικρός φούρνος της γειτονιάς από 1.000 ευρώ λογαριασμό ρεύματος τον μήνα προ ενεργειακής κρίσης, τώρα καλείται να πληρώσει 3.000 ευρώ. Ενα μεσαίο αρτοποιείο, από 2.000 ευρώ λογαριασμό ρεύματος προ κρίσης, τώρα καλείται να πληρώσει 6.000 ευρώ. Παράλληλα αυξήσεις υπάρχουν και στο φυσικό αέριο και με σχεδόν διπλασιασμό της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν (μεταφορικά μέσα).

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο της αρτοποιίας δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος (απόδοση ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.), προκειμένου να έχουν μια σχετική ρευστότητα, ώστε να καλύψουν το ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, για να μη βάλουν «λουκέτο» στις οικογενειακές επιχειρήσεις τους.

«Υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης αναφορικά με τα κόστη στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η πολιτεία πρέπει να δει τον διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, ειδάλλως δεν πρόκειται να επιβιώσουμε», καταλήγει ο κ. Τσουράπας, εκτιμώντας ότι συνδυαστικά θα πρέπει να μειωθεί και ο ΦΠΑ, προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις και να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου