ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις ~ Καταναλωτές σε ρόλο εφοριακών υπαλλήλων

βροχή-καταγγελιών-για-πλαστές-αποδεί-862787

Ανέτοιμη, όμως, η ΑΑΔΕ να δεχτεί τον όγκο των αποδείξεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα

Συνολικά 20.000 φορολογικούς συνεργάτες απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ η ΑΑΔΕ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στον Βόλο με την εφαρμογή «appodixi» που λειτουργεί από προχθές, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγγέλλει πλαστές και παραποιημένες αποδείξεις με κίνητρο μπόνους που μπορεί να φθάσει μέχρι τις 2.000 ευρώ. Εντούτοις, η εφαρμογή παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς ενημερώνει ότι «σε 48ωρες υποβλήθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο 2.000 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 1.150 είναι ανώνυμες και οι 850 επώνυμες. Οι πολίτες σκανάρουν συνεχώς αποδείξεις και τις στέλνουν στο taxis. Εντούτοις, η υποχρέωση της αποστολής των αποδείξεων έχει πάρει παράταση ενός μηνός», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών, αυτή τη στιγμή πολλές επιχειρήσεις στέλνουν αποδείξεις στο taxis και υπάρχουν και μερικές που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το mydata. «Εντούτοις, οι πολίτες ξεκίνησαν να κάνουν από σήμερα (σημ. χθες) καταγγελίες στο taxis, ενώ η υποχρέωση της αποστολής είναι από 31 Οκτωβρίου», υπογραμμίζει.

Πέραν όμως αυτού, ο Παππάς σημειώνει ότι υπάρχουν προβλήματα. Οι αποδείξεις που αποστέλλονται αυτή τη στιγμή από τις ταμειακές των επιχειρήσεων, που έχουν συνδεθεί με το σύστημα mydata της ΑΑΔΕ, όπως εξηγεί, δεν φαίνονται απευθείας στην εφαρμογή, καθώς μπορεί να δηλωθούν σε περιθώριο χρόνου ενός λεπτού μέχρι 24 ωρών. Ετσι οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις μέσω της εφαρμογής που έχουν κατεβάσει στα κινητά τους και τα στοιχεία που βλέπουν όταν γίνεται ο έλεγχος δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στην πραγματικότητα», σημειώνει.

Η εφαρμογή «appodixi» λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα (Google Play Store και στο App Store) και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν. Στη συνέχεια τα δεδομένα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία με στόχο να ενημερώνεται έγκαιρα η ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου