ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος του μήνα… η πληρωμή συντάξεων

τέλος-του-μήνα-η-πληρωμή-συντάξεων-60896

Τέλος του μήνα… οι πληρωμές των συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Από τον Ιανουάριο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ αλλά και όλων των άλλων ταμείων θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας.

Αγώνας δρόμου στις Τράπεζες του Βόλου που πρέπει να «προσαρμοστούν» με πολλούς διευθυντές υποκαταστημάτων να αναζητούν ήδη τρόπους για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων που σε αριθμό θα είναι τριπλάσιοι από ό,τι μέχρι τώρα που υπήρχαν καθορισμένες ημερομηνίες ανά ταμείο για την καταβολή των συντάξεων.

Η σχετική εγκύκλιος έφτασε ήδη στο ΙΚΑ Βόλου και στο αρμόδιο Τμήμα Συντάξεων που είναι καταγεγραμμένο το 75% των συνταξιούχων στη Μαγνησία. Η ρύθμιση αφορά σε όλες τις συντάξεις κύριων και επικουρικών ταμείων καθώς και στα μερίσματα των συνταξιούχων του δημόσιου.

Η πληρωμή των συντάξεων θα γίνεται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών (ΗΔΙΚΑ) και το νέο μέτρο θα αρχίσει στις 31 Ιανουαρίου του 2013, ημέρα που για πρώτη φορά θα πληρωθούν όλοι οι συνταξιούχοι.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά προκαλεί αλλαγή στον… οικογενειακό προγραμματισμό των ασφαλισμένων του Δημοσίου και του ΙΚΑ, καθώς και ορισμένων άλλων επαγγελματικών ταμείων, οι οποίοι μέχρι σήμερα πληρώνονται τις συντάξεις τους το πρώτο εικοσαήμερο κάθε μήνα, αλλά από την άλλη… ευνοεί κατά 2 ημέρες τους δικαιούχους του ΟΑΕΕ που σήμερα πληρώνονται τη σύνταξη κάθε μήνα όχι νωρίτερα από την πρώτη ή δεύτερη ημέρα του επομένου μηνός.

Εντονος προβληματισμός στις τράπεζες για τις ουρές…

«Εάν μέχρι σήμερα… μόνο για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ κάθε 22 του μήνα σήμαινε συναγερμός καθώς είναι οι περισσότεροι, σκεφτείτε τι έχει να γίνει κάθε 31 του μήνα που θα πληρώνονται οι δικαιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής υποκαταστήματος μεγάλης τράπεζας, θέλοντας να μεταφέρει τον έντονο προβληματισμό που ήδη υπάρχει πριν εφαρμοστεί το μέτρο και όχι άδικα.

Οι συνταξιούχοι κάθε φορά που πληρώνονται «ξημερώνονται» κυριολεκτικά έξω από τις τράπεζες. Πόσο μάλλον τώρα που αριθμητικά θα είναι πολύ περισσότεροι και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από τα γκισέ χωρίς ταλαιπωρία και με την ίδια ασφάλεια όπως μέχρι τώρα όλοι την ίδια μέρα. «Δεν είναι υπερβολικό ότι θα αναγκαστούμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κατάσταση.

Δεν αποκλείεται ακόμη και να ζητήσουμε τη συνδρομή security, αφού εκτός των άλλων θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια αυτών των ανθρώπων που θα περιμένουν υπομονετικά για να πληρωθούν και να αποχωρήσουν από την τράπεζα» σημείωνε επίσης τραπεζική πηγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου