ΤΟΠΙΚΑ

Απλήρωτοι για 15 μήνες…

απλήρωτοι-για-15-μήνες-851206

Δαπάνη – φωτιά… για εργαστηριακές εξετάσεις που «χρεώθηκαν» στον ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα να ζητηθεί εξονυχιστικός έλεγχος για τις δαπάνες που πληρώνονται στα εργαστήρια της Μαγνησίας, προκαλεί οικονομικό «μπλακ άουτ» σε πολλά ιδιωτικά εργαστήρια του Βόλου που κάνουν κλινικές εξετάσεις και είναι συμβεβλημένα με το ασφαλιστικό ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων.
 
 
Επί 15 μήνες και πλέον όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια της Μαγνησίας βρίσκονται στο περίμενε.. Εισπράττουν μόνο υποσχέσεις από τον ΟΠΑΔ, όμως από χρήμα τίποτα.
Δεν ακολουθείται ωστόσο η ίδια τακτική σε όλους τους Νομούς. Στη Θεσσαλονίκη τα εργαστήρια -και προκειμένου να μην συσσωρεύονται μεγάλα ποσά- καταβάλλονται έναντι, ενώ ακόμη και στη γειτονική Λάρισα η αποπληρωμή γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς.
«Μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά» υπογράμμισε ιδιοκτήτης εργαστηρίου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μεταφέροντας την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι παρά τις έντονες και αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς τον ΟΠΑΔ δεν έχουν εισακουστεί.
Υπολογίζεται ότι σε κάθε εργαστήριο του Βόλου ο ΟΠΑΔ οφείλει κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ. Πριν από δύο μήνες πληρώθηκαν οι δαπάνες για εξετάσεις που είχαν γίνει το Μάρτιο του 2009. Η στάση όμως του ασφαλιστικού φορέα από Νομό σε Νομό διαφέρει.
Στη Λάρισα αντίστοιχα ο ΟΠΑΔ έχει πληρώσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2009. Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων αποδίδουν αυτή τη «διακριτική μεταχείριση» στο γεγονός ότι στο Βόλο το τελευταίο διάστημα ο ΟΠΑΔ, έχοντας επισημάνει «δαπάνες – φωτιά» σε εργαστήριο , πάγωσε τις πληρωμές, αφού ξεκίνησε έλεγχος εξονυχιστικός.
«Υπήρξαν χρεώσεις που κρίθηκαν υπερβολικές, με αποτέλεσμα ο ΟΠΑΔ να σταματήσει τις πληρωμές, προκειμένου να γίνει έλεγχος εξονυχιστικός σε όλες τις δαπάνες» επισήμανε στέλεχος εργαστηρίου.
Δημοσιογραφικές πηγές μάλιστα υπογράμμιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στο πλαίσιο του ελέγχου θα γίνει διασταύρωση στοιχείων αλλά και σύγκριση τιμοκαταλόγων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται παρατυπία ή όχι.

Οικονομικό μπλακ άουτ

Τα περισσότερα εργαστήρια κάνουν λόγο πλέον για «οικονομική αιμορραγία», καθώς οι οφειλές προκαλούν προβλήματα και δυσλειτουργίες σε μία περίοδο μάλιστα οικονομικής καχεξίας. Και φυσικά οι οφειλές δεν αφορούν μόνο στον ΟΠΑΔ αλλά και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Ιδιοκτήτης εργαστηρίου που συνομίλησε με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μάς μετέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει λαμβάνειν εκτός από τα 150.000 ευρώ από τον ΟΠΑΔ, οφειλές σε ποσά μικρότερα φυσικά από το ΤΕΒΕ, που έχει να πληρώσει δύο χρόνια, και από τον ΤΑΠ- ΟΤΕ επίσης δύο χρόνια.
Την ίδια στιγμή όμως τα εργαστήρια έχουν καταβάλει κανονικά τον ανάλογο φόρο, απασχολούν προσωπικό και φυσικά δημιουργούν υποχρεώσεις σε προμηθευτές.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου