ΤΟΠΙΚΑ

Mε το μαχαίρι στο λαιμό ασφαλισμένοι

mε-το-μαχαίρι-στο-λαιμό-ασφαλισμένοι-214649

Για τις εισφορές του εξαμήνου στον ΟΓΑ, έντονες αντιδράσεις καθώς κινδυνεύουν με πρόστιμα

Με το μαχαίρι στο λαιμό εκατοντάδες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στη Μαγνησία. Ελαβαν τα ειδοποιητήρια μόλις χθες και τους επιβάλλεται να πληρώσουν εισφορές για ποσό 820 ευρώ μέσα σε πέντε μέρες!

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εντονες διαμαρτυρίες από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που πληρώνουν «αδρά» για να κατοχυρώσουν μία σύνταξη μετά από χρόνια καταβολής εισφορών. Μόλις χθες παρέλαβαν τα ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του εξαμήνου για το 2015.

Η αρχικά έκπληξη μόλις παρέλαβαν τα ειδοποιητήρια μετατράπηκε σε οργή καθώς οι περισσότεροι όπως είναι φυσικό αδυνατούν να πληρώσουν και μάλιστα τα προαναφερθέντα ποσά.

Με τα απανωτά χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ, όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ. Χ., έχει ανατραπεί πλήρως ο προγραμματισμός εκατοντάδων ασφαλισμένων που για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν κάθε εξάμηνο για να πάρουν μετά από 25, 30 και 40 χρόνια σύνταξη από τον ΟΓΑ, πρέπει να κάνουν αιματηρές οικονομίες.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την καθυστέρηση στην αποστολή των ειδοποιήσεων για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα έπρεπε όπως τονίζουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι ο ΟΓΑ να διευκολύνει τα μέλη του και να παρατείνει ενδεχομένως για ορισμένες μέρες τη διαδικασία καταβολής των εισφορών έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι και με πρόστιμα σε μία περίοδο που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αλλά και πολλές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο το επόμενο διάστημα.

Τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο βάρος, αφού η επιλογή κατηγορίας δεν είναι πια προαιρετική, αλλά υποχρεωτική, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης καθώς μέχρι και το 2012 ο κάθε αγρότης επέλεγε την ασφαλιστική κατηγορία του και κατά συνέπεια και το ποσό των εισφορών του με αποκλειστικό κριτήριο το… πορτοφόλι του.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι επτά και οι εισφορές αυξάνουν κλιμακωτά από την 1η μέχρι και την 7η. Συνεπώς, οι αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν την κατώτατη κατηγορία, ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισής τους στον ΟΓΑ, ώστε να πληρώνουν κάτι παραπάνω από 250 ευρώ το εξάμηνο. Αυτό όμως άλλαξε, σύμφωνα και με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και έτσι οι αγρότες μεταπηδούν πλέον ασφαλιστική κατηγορία υποχρεωτικά ανά τριετία, μέχρι να φτάσουν στην 5η κατηγορία.

Οι δύο επόμενες είναι προαιρετικές (θα κατατάσσεται δηλαδή ο αγρότης σε αυτές και θα πληρώνει υψηλότερες εισφορές μόνο εφόσον το ζητήσει, ώστε να εξασφαλίσει και μεγαλύτερη σύνταξη) ενώ μόνη εξαίρεση αποτελεί η μεταπήδηση από την 1η στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, για την οποία θα απαιτούνται πέντε χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου