ΤΟΠΙΚΑ

Στο Κέντρο Υποδοχής οι μετανάστες

στο-κέντρο-υποδοχής-οι-μετανάστες-378543

Στο Βόλο έφτασαν χθες στις 3 τα ξημερώματα με το Express Skiathos οι 53 Ιρακινοί που εντοπίστηκαν προχθές στις 7 το πρωί από το Λιμεναρχείο Αλοννήσου εγκαταλειμμένοι στη βραχονησίδα Περιστέρα.

Με μέριμνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών όπου ελήφθη η μέριμνα από υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες για τη φιλοξενία τους.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης προέκυψε ότι η χώρα προέλευσή τους είναι τελικά το Ιράκ και όχι η Συρία όπως αρχικά πιστεύονταν. Συνολικά πρόκειται για 53 μετανάστες ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται έντεκα ανήλικοι.

Οι πέντε αλλοδαποί που διαμαρτυρήθηκαν ότι ζαλίζονταν εξετάστηκαν προχθές το απόγευμα από το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία τους όμως ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι.

Από τις καταθέσεις προέκυψε ότι αποβιβάστηκαν στη βραχονησίδα Περιστέρα από ιστιοπλοϊκό σκάφος πιθανότατα από το ίδιο κύκλωμα Ουκρανών ή Ρώσων που στις 23 Ιουνίου και στις 29 Ιουλίου εγκατέλειψε στη βραχονησίδα Γιούρα άλλους 73 συνολικά μετανάστες.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη των δουλεμπόρων αποτελεί πονοκέφαλο για το Λιμεναρχείο Αλοννήσου καθώς λόγω της θερινής περιόδου και του μεγάλου όγκου των ιστιοπλοϊκών σκαφών το κύκλωμα βρίσκει τρόπο να πλέει απαρατήρητο από τις λιμενικές αρχές.

Μεταφέρει παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα υποσχόμενο καλύτερες συνθήκες ζωής έναντι αδράς αμοιβής και τελικά τους εγκαταλείπει σε ακατοίκητα μέρη με κίνδυνο ζωής. Οι 53 Ιρακινοί χρειάστηκε να ανάψουν φωτιά για να γίνουν αντιληπτοί από τις λιμενικές αρχές και να μεταφερθούν στην Αλόννησο.

Οι μετανάστες, με τη συνδρομή των Λιμενικών, επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στα πλωτά μέσα και μεταφέρθηκαν στην Αλόννησο προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς τους στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βόλο (ΒΙΠΕ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου