ΤΟΠΙΚΑ

53 Σύριοι εγκαταλείφθηκαν στην Περιστέρα

53-σύριοι-εγκαταλείφθηκαν-στην-περιστέ-380955

Μετανάστες στο άγνωστο, κάπου στην Ευρώπη, μακριά από τη χώρα τους για να σώσουν τη ζωή τους και να δώσουν ελπίδα στα παιδιά τους, οι 53 Σύριοι εμπιστεύτηκαν τα όνειρά τους έναντι αδράς αμοιβής σε διακινητές προκειμένου να τους μεταφέρουν από τα Τουρκικά παράλια σε κάποιο Ελληνικό νησί αλλά οι σύγχρονοι δουλέμποροι τους εγκατέλειψαν προχθές το βράδυ στη βραχονησίδα Περιστέρα, κοντά στην Αλόννησο και εξαφανίστηκαν.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι 53 μετανάστες, στους οποίους δεν δόθηκε από τους διακινητές καρτοκινητό για να ειδοποιήσουν τις ελληνικές Αρχές για την περισυλλογή τους, δεν γνώριζαν ότι εγκαταλείφθηκαν σε βραχονησίδα και μάταια αναζητούσαν στην Περιστέρα κάποια βοήθεια, λίγο νερό και μια στέγη για τα 11 παιδιά που βρίσκονταν μεταξύ των μεταναστών.

Τελικά, τα ξημερώματα, οι μετανάστες αποφάσισαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους στη βραχονησίδα ανάβοντας φωτιά σε σωρό με ξερά χόρτα που μάζεψαν.

Η φωτιά και ο καπνός, έγιναν αντιληπτοί από την γειτονική Αλόννησο με τις Αρχές να εκτιμούν αρχικά πως επρόκειτο για πυρκαγιά στη βραχονησίδα που προκλήθηκε από άγνωστη αιτία. Κι ενώ οι τοπικές Αρχές ετοιμάζονταν να μεταβούν στην Περιστέρα (βρίσκεται απέναντι από τη Στενή Βάλα και αποκαλείται και «Ξηρό» καθώς στερείται βλάστησης) για να αντιμετωπίσουν περιστατικό πυρκαγιάς, κάποιοι παρατήρησαν τη δημιουργία σημάτων καπνού από το νησί, με διακεκομμένες εκπομπές ώστε καταδειχτεί ανθρώπινη παρουσία.

Σε λίγο, σκάφος της Λιμενικής Αρχής Αλοννήσου πραγματοποιούσε διερευνητική περίπολο στην περιοχή και προσδιόρισε τη θέση των μεταναστών επί της βραχονησίδας, ενεργοποιώντας τη διαδικασία διαχείρισης παράτυπων μεταναστών.

Οι μετανάστες, με τη συνδρομή των Λιμενικών, επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στα πλωτά μέσα και μεταφέρθηκαν στην Αλόννησο προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς τους στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βόλο (ΒΙΠΕ).

Αρχικά οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο ανοιχτό θεατράκι στο Πατητήρι αλλά οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στον πευκόφυτο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου στο Πατητήρι, προκειμένου να προστατευτούν από τη ζέστη και τον ήλιο.

Με φροντίδα του Δήμου και της Λιμενικής Αρχής, δόθηκε νερό και τροφή στους μετανάστες οι οποίοι ήταν καλά στην υγεία τους και προγραμματίστηκε η μετακίνησή τους στο Βόλο με το πλοίο της γραμμής που είχε προγραμματισμένο κατάπλου στο λιμάνι του Βόλου στις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Στο μεταξύ, με ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, έγινε ο απαραίτητος συντονισμός υγειονομικών και διοικητικών υπηρεσιών στο Βόλο ώστε να ετοιμαστεί ο χώρος υποδοχής μεταναστών, κοντά στο ΚΤΕΟ και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου