ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περισσότεροι ξένοι στις βόρειες Σποράδες

περισσότεροι-ξένοι-στις-βόρειες-σπορ-388998

Ραγδαία αύξηση σημειώνεται στις αφίξεις ξένων τουριστών στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου, η οποία μεταφράζεται σε 42.525 άτομα το φετινό Ιούλιο, έναντι 35.549 επιβατών την αντίστοιχη περσινή σεζόν, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου της Σκιάθου. Η εντυπωσιακή άνοδος, επιβεβαιώνει τις αρχικές προβλέψεις των ειδικών επί θεμάτων τουρισμού, οι οποίοι κάνουν λόγο για δυναμική παρουσία των νησιών στο συγκεκριμένο πεδίο, διεθνώς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι Βρετανοί παραμένουν η πρώτη δύναμη στον τουριστικό χάρτη, ενώ όπως αποδεικνύει η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, 18.092 Αγγλοι τουρίστες καταγράφηκαν το φετινό Ιούλιο στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, έναντι 15.409 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ραγδαία άνοδος σημειώνεται παράλληλα από την ιταλική αγορά, με 8.472 επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα στη διάρκεια του περασμένου μήνα και 5.526 την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Εντυπωσιακή είναι, την ίδια στιγμή, η παρουσία των Σουηδών, οι οποίοι προτιμούν διακοπές αλα «Μάμα μία», όπως άλλωστε και οι Αγγλοι, δίνοντας δυναμικό «παρών» στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του Ιουλίου καταγράφηκαν 2.778 Σουηδοί στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, οι αφίξεις από την ίδια χώρα ανήλθαν σε 2222.

Αύξηση σημειώθηκε την ίδια στιγμή από τη Γερμανία, με 1.315 αφίξεις τον Ιούλιο του 2015 έναντι 620 τον Ιούλιο του 2014, ενώ πτώση σημειώθηκε, αντίστοιχα, από την πλευρά των Κυπρίων επισκεπτών για το ίδιο χρονικό διάστημα, η οποία μεταφράζεται σε 971 αφίξεις φέτος έναντι 1.299 πέρυσι.
Παροδική πτώση σημειώθηκε παράλληλα από τη Νορβηγία, η οποία είναι ευδιάκριτη στο συσχετισμό μεταξύ του Ιουλίου του 2015 και του 2014, και μεταφράζεται κατ’ αντιστοιχία σε 1.940 επιβάτες φέτος έναντι 2.577 τον περσινό Ιούλιο.

Ανάλογη δυναμική εμφανίζει η Αυστρία με 1.907 αφίξεις το φετινό Ιούλιο έναντι 1.552 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς επίσης και οι Βαλκανικές χώρες, που στρέφουν ολοένα και περισσότερο το βλέμμα στις Βόρειες Σποράδες.

Σε γενικές γραμμές, είναι ικανοποιητική η παρουσία των ξένων τουριστών στη Σκιάθο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων στο σύνολό τους, σε αντίθεση με τους Ελληνες, οι οποίοι πραγματοποιούν σε μικρότερο ποσοστό τις, άλλοτε καθιερωμένες, καλοκαιρινές τους διακοπές.
Σχολιάζοντας την αεροπορική κίνηση του Ιουλίου, ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου υπογραμμίζει ότι η αύξηση οφείλεται εν πολλοίς στα πακέτα της τελευταίας στιγμής, τα οποία προωθήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση περί συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Οι πρωτοβουλίες των τουριστικών πρακτόρων και οι επαφές με το εξωτερικό απέδωσαν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να κλειστούν κυριολεκτικά πακέτα της τελευταίας στιγμής, τα οποία κάλυψαν σημαντικό μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, λόγω της ασταθούς πολιτικοοικονομικής κατάστασης.

Ο κ. Ευσταθίου δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, εκτιμώντας ότι το πρόσημο θα είναι θετικό υπό την προϋπόθεση «της σταθερότητας σε όλους τους τομείς» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα κλείστηκαν συμφωνίες για την επόμενη χρονιά και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος τουριστικός πράκτορας: «οι συμφωνίες που κλείστηκαν για την επόμενη χρονιά κινούνται σε λογικά πλαίσια, με αυξήσεις που κυμαίνονται από 0 έως 5% μάξιμουμ, για την διευκόλυνση ουσιαστικά των επισκεπτών του νησιού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου