ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση αφίξεων το Μάιο στο αεροδρόμιο Σκιάθου, αλλά…

αύξηση-αφίξεων-το-μάιο-στο-αεροδρόμιο-475290

Οι επαγγελματίες των νησιών υπογραμμίζουν ότι οι 17.071 τουρίστες δεν μεταφράζονται σε πληρότητα των καταλυμάτων

Αυξητική τάση σημειώνεται στις αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου στη διάρκεια του Μαΐου, η οποία μεταφράζεται αριθμητικά σε 17.071 επισκέπτες έναντι 15.355 την αντίστοιχη περσινή χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι επαγγελματίες των νησιών επισημαίνουν ότι οι πληρότητες στα καταλύματα, τη δεδομένη τουλάχιστον περίοδο, είναι πολύ χαμηλότερες των προσδοκιών τους. Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι και των τριών νησιών εκφράζουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον, σημειώνοντας παράλληλα ότι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βασική τουριστική δύναμη των νησιών παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα του Μαΐου, τα οποία κάνουν λόγο για 11.772 επισκέπτες φέτος, έναντι 10.928, την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης πέρυσι, την ίδια περίοδο είχαν αφιχθεί 1.084 Σουηδοί και 422 Αυστριακοί, ενώ φέτος οι αντιστοιχίες στις ίδιες εθνικότητες είναι 1.502 και 604 επισκέπτες.

Ανάλογη αύξηση σημειώνεται ταυτόχρονα και από την πλευρά των Γερμανών τουριστών, καθώς το φετινό Μάιο επισκέφθηκαν τη Σκιάθο 483 Γερμανοί, έναντι 294 την αντίστοιχη περσινή σεζόν.

Η κατάσταση έντονου προβληματισμού εξακολουθεί να υφίσταται, ωστόσο, και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο τουριστικός πράκτορας Στέργιος Στερεόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκιάθο «όλο το διάστημα του Μαΐου μέχρι και σήμερα, η κίνηση στο νησί είναι μικρότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Τα ξενοδοχεία έχουν πολλά κενά μέχρι τις 10 Ιουνίου και είμαστε σε αναμονή για την εξέλιξη της σεζόν».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Ζωή Βαφίνη, επισημαίνοντας ότι «η αυξημένη αεροπορική κίνηση του Μαΐου δεν μεταφράζεται σε ανάλογες πληρότητες, διότι οι επισκέπτες μοιράζονται και στα τρία νησιά, ενώ αρκετοί διατηρούν εξοχική κατοικία ή είναι ομογενείς, οι οποίοι επισκέπτονται τις οικογένειές τους».

Η τουριστική κίνηση του Μαΐου και στην Αλόννησο ήταν μάλλον υποτονική, κατ’ αντιστοιχία και με τα άλλα δύο νησιά, ενώ εκτιμάται, αντίθετα, ότι οι μεγάλες διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν όπως ο αγώνας δρόμου «Alonnisos Challenge» και η μεγάλη ιατρική αποστολή αλληλεγγύης με φουσκωτά σκάφη, συνέβαλαν στην προσέλκυση επισκεπτών.

Οι ξενοδόχοι κάνουν, παράλληλα, λόγο για παγωμένες κρατήσεις και μικρή αγοραστική δύναμη από την πλευρά των ξένων επισκεπτών, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στα ημερήσια έσοδα των υπόλοιπων επιχειρήσεων και των καταστημάτων εστίασης.

Κοινή θέση όλων των επαγγελματιών είναι ότι οι υπάρχουσες συνθήκες και το κλίμα αβεβαιότητας που συνεχίζεται στο πολιτικό σκηνικό, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με την εξέλιξη και έκβαση της σεζόν, σε συνάρτηση και με την σημαντική πτώση που σημειώνουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί ανά την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου