ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος από τη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς -Θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία γυναίκας το 1972

σάλος-από-τη-σύλληψη-του-τζέρι-ανταμς-θ-332221

Σάλο έχει προκαλέσει σε Βρετανία και Ιρλανδία η σύλληψη του αρχηγού του κόμματος Sinn Fein Τζέρι Ανταμς. O 65χρονος Ανταμς, ηγετική μορφή της Βόρειας Ιρλανδίας, κρατείται από χθες στο Μπέλφαστ ως ύποπτος για τη δολοφονία μιας γυναίκας το 1972.

Ο Ανταμς φέρεται, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, να εμπλέκεται στην απαγωγή και δολοφονία της Τζιν Μακόνβιλ, μιας χήρας με 10 παιδιά. Η Μακόνβιλ, Καθολική στο θρήσκευμα, κατηγορήθηκε από μέλη του IRA ως πληροφοριοδότης της βρετανικής αστυνομίας, κάτι που ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Η γυναίκα απήχθη μέσα από το σπίτι της, μπροστά στα μάτια των παιδιών της, κρατούνταν όμηρος για μέρες και τελικά δολοφονήθηκε.

Ο Τζέρι Ανταμς ήταν για πολλά χρόνια ηγετικό στέλεχος του Sinn Fein, πολιτικού σκέλους του IRA και διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Ηταν από τους ανθρώπους που έπεισε τον Ιρλανδικό Απελευθερωτικό Στρατό να παραδώσει τα όπλα και πρωτοστάτησε στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που άνοιξε μια νέα σελίδα για τη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ενέπλεξε τον Ανταμς στη δολοφονία της Μακόνβιλ με βάση μαρτυρίες πρώην μελών του IRA τα οποία πέρασαν στην «άλλη πλευρά».

Η σύλληψη του, ωστόσο, ανοίγει πολλές πληγές σε μια εύθραυστη πολιτικά περιοχή. Η Βόρεια Ιρλανδία μετρά ακόμα πολλές πληγές, τόσο από το στρατόπεδο των Καθολικών όσο και των Προτεσταντών. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν 16 αγνοούμενοι, οι οποίοι πιστεύεται ότι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από μέλη του IRA.

Την ίδια στιγμή, εντείνεται το πολιτικό κλίμα στη Βόρεια Ιρλανδία η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που βρίσκουν αρκετά «ύποπτη» τη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς, ο οποίος ανακρίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για μια από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, τόσο εδώ στην Αγγλία και επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Έχουμε ανεξάρτητες αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στοιχεία της ελεύθερης χώρας και της ελεύθερης κοινωνίας που απολαύουμε σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες δήλωσε νωρίτερα ότι η σύλληψη του Άνταμς αποτελεί μια εσκεμμένη προσπάθεια «σκοτεινών» δυνάμεων -τις οποίες δεν κατονόμασε- στις τάξεις της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του μηνός για την ανανέωση των μελών της ημιαυτόνομης τοπικής βουλής.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου