ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση αμυντικών δαπανών από τα κράτη μέλη ζητεί το ΝΑΤΟ

αύξηση-αμυντικών-δαπανών-από-τα-κράτη-332212

Τα κράτη-μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, υπό το φως των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτιμά ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τσακ Χέιγκελ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να δώσει σχετικά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο Κέντρο Ουίλσον, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το Πεντάγωνο.

«Πρέπει να δούμε νέες οικονομικές δεσμεύσεις από όλα τα μέλη του NATO», θα πει ο Χέιγκελ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δίνεται στη δημοσιότητα εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, που μοιάζει να ακυρώνει μια διεθνή συμφωνία που είχε στόχο να βρεθεί μια λύση, και αντηχεί εκκλήσεις άλλων κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης προς τα μέλη του Συμφώνου να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Το επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων στο NATO αποτελεί μια διαρκή πηγή ανησυχίας για τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ.

Ελάχιστα από τα 28 κράτη-μέλη του Συμφώνου δαπανούν πράγματι το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς, όπως έχει συμφωνηθεί στο NATO.

Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε καλέσει και εκείνος τους συμμάχους που δεν δαπανούν το ποσό που προβλέπεται να αυξήσουν τα κονδύλια που διαθέτουν για την άμυνα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πρόσφατη εισβολή ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας αναζωπύρωσε τις ανησυχίες στις τάξεις των κυβερνήσεων του NATO. Νωρίτερα σήμερα φιλορώσοι αντάρτες κατέρριψαν δύο ουκρανικά επιθετικά ελικόπτερα σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ ουκρανικές δυνάμεις έσφιξαν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Σλαβιάνσκ, μια πόλη η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστούν παραπάνω από σαφή την αξία του NATO», θα πει ο Χέιγκελ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του. «Μακροπρόθεσμα πρέπει να αναμένουμε ότι η Ρωσία θα δοκιμάσει τον σκοπό, την ενέργεια και τη δέσμευση της συμμαχίας μας», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

Ο Χέιγκελ θα καλέσει στην ίδια ομιλία τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών του NATO και άλλους αξιωματούχους των κυβερνήσεών τους αρμόδιους για τα δημοσιονομικά να λάβουν μέρος σε μια σύνοδο της Συμμαχίας αφιερωμένη στις αμυντικές δαπάνες ώστε να «ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο» που έχει ενσκήψει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και χρόνια την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πριν από τρία χρόνια, ο τότε απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς είχε χρησιμοποιήσει την τελευταία του ομιλία σε ευρωπαϊκό έδαφος ως ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου για να προειδοποιήσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον πως το NATO κινδυνεύει να περιπέσει σε «συλλογική στρατιωτική αχρηστία» αν οι χώρες που ανήκουν σε αυτό δεν αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου