ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ζητά αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στην Αλβανία

δντ-ζητά-αύξηση-του-ορίου-συνταξιοδότ-269093

Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην αλβανική κυβέρνηση. Για τους άνδρες, από τα 65 έτη που είναι σήμερα στα 67, ενώ για τις γυναίκες από τα 60 έτη στα 65.

Εκτός από το όριο ηλικίας, το ΔΝΤ προτείνει μια σειρά από άλλα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν παράλληλα.

«Μια επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αναμένεται να δημιουργηθεί ως πρώτο βήμα για να καθορίσει τη στρατηγική του. Μερικές από τις βασικές προτεραιότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν: αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τη βελτίωση του συστήματος των συνεισφορών και κοινωνικών ασφαλίσεων (η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε όσους συνεισφέρουν), προσδιορισμός των παροχών και πλαφόν στις εισφορές, τον περιορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών, περιορισμός στην αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα…» αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Πανόραμα” των Τιράνων.

Επίσης, απαιτείται «πάγωμα» της αύξησης των μισθών και αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΝΤ προτείνει επίσης να προστεθεί φόρος 50% για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και να φορολογούνται όλοι εκείνοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Το ΔΝΤ προτείνει και την κατανομή με εκχώρηση δικαιωμάτων της συντήρησης των εθνικών αρτηριών με την δημιουργία σταθμών διοδίων.

Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνθηκολόγηση απέναντι στο ΔΝΤ» και για εξαπάτηση των πολιτών και μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου