ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργοποιούν βόμβες μέσω κινητών

ενεργοποιούν-βόμβες-μέσω-κινητών-475133

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις με «παγιδευμένα» οχήματα, στα οποία τοποθετούνται εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι και ενεργοποιούνται τηλεκατευθυνόμενα, μέσω κινητών τηλεφώνων, ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι ζήτησε από την αρμόδια αρχή ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών AKEP, να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των αριθμών κινητών τηλεφώνων, οι χρήστες των οποίων δεν έχουν δηλώσει τα ατομικά τους στοιχεία.

«Από την προκαταρκτική έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι ένα κοινό στοιχείο που διευκολύνει τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών είναι η χρήση αριθμών κινητών, χωρίς στοιχεία χρηστών» δήλωσε ο κ. Ταχίρι.

«Αυτό το φαινόμενο, μας προβληματίζει και επηρεάζει άμεσα την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, και πάνω απ όλα τη ζωή των πολιτών» πρόσθεσε.

«Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί από την AKEP να δώσει οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού, προσφέροντας όλες τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για να κάνει τις σχετικές νομικές αλλαγές, που θα βάλουν ένα τέλος στην παράνομη αγορά κινητών καρτών, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων για όλες της εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους πωλητές που παραβιάζουν το νόμο» δήλωσε ο υπουργός.

Σε διάστημα ενός μήνα σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενους εκρηκτικούς μηχανισμούς, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα τρία, καθώς και δύο απόπειρες επιθέσεων, στις οποίες, την τελευταία στιγμή, οι ειδικές μονάδες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε προχθές και στοίχισε τη ζωή σε έναν 45χρονο επιχειρηματία, στο αυτοκίνητο του οποίου είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός.

Είχε προηγηθεί άλλη επίθεση στην Αυλώνα, στην οποία τραυματίστηκε σοβαρά ένας κοινοτάρχης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητο του νομάρχη Αύλωνας, τη στιγμή που το όχημά του περνούσε την κεντρική πύλη του προαυλίου του πρωθυπουργικού μεγάρου.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου