ΔΙΕΘΝΗ

Ο ιδιοκτήτης του «ορυχείου του θανάτου» παινευόταν ότι μείωσε το κόστος

ο-ιδιοκτήτης-του-ορυχείου-του-θανάτο-353944

O επιχειρηματίας Αλπ Γκουρκάν, πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του μοιραίου ορυχείου λιγνίτη

Διοικούσε την εταιρία και το ορυχείο με σιδηρά οικονομική πυγμή βασισμένη στους νόμους της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: ο επιχειρηματίας Αλπ Γκουρκάν, πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ανθρακωρυχείου στη Μαγνησία, η έκρηξη στο οποίο στοίχησε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, είχε αποκαλύψει το μυστικό της «επιτυχίας» του σε μια προ ετών συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet: αγόρασε την επιχείρηση από το κράτος και μείωσε απότομα και κατακόρυφα το κόστος.

Οπως υπενθυμίζουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γκουρκάν, τότε, τον Σεπτέμβριο του 2012, είχε δηλώσει περήφανα στην τουρκική εφημερίδα: «Η εταιρεία μας είχε καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής στο συγκεκριμένο ορυχείο από τα $130-140 [περίπου 100 ευρώ] ανά τόνο, όταν ανήκε στο τουρκικό κράτος, σε μόλις $23,8 [ περίπου 17.5 ευρώ] ανά τόνο χάρη στις μεθόδους του ιδιωτικού τομέα».

Μάλιστα σε ερώτηση για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας είχε απαντήσει με νόημα πως «οι εργαζόμενοι στην εταιρία μας δεν προσγειώθηκαν στη Γη από το διάστημα», υπονοώντας πως οι υπάλληλοι ήξεραν καλά σε τι είδους περιβάλλον εργασίας έμπαιναν.

Η εταιρεία του τούρκου επιχειρηματία και γεωλόγου μηχανικού δραστηριοποιούνταν στο μοιραίο ορυχείο από το 1984 ωστόσο αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη απόσυρση του δημοσίου, εκχωρόντας όλα τα δικαιώματα εξόρυξης άνθρακα σε ιδιώτες, μια κίνηση που σύμφωνα με τον Γκουρκάν «έκανε τον κλάδο εξόρυξης άνθρακα ακόμα πιο επικερδή».

Η Soma Holding είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Τουρκία, με ετήσια παραγωγή 5,5 εκατ. τόνους άνθρακα. Εκτός από τη Μαγνησία, δραστηριοποιείται στην περιοχή της Mερσίνας στα νότια και στον βορρά, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Εντωμεταξύ εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν έχει στραφεί η οργή στην Τουρκία για το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο που συνέβη ποτέ σε ορυχείο της χώρας.

Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία την Πέμπτη ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία απαντά με αντλίες νερού και δακρυγόνα στους απεργούς εργάτες στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου