ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοφανής κινητοποίηση στο χώρο των φαστ-φουντ: Απεργία εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι σε 150 πόλεις των ΗΠΑ

πρωτοφανής-κινητοποίηση-στο-χώρο-των-342948

Οσοι θελήσουν να φάνε χάμπουργκερ στις 15 Μαϊου, ίσως να δυσκολευτούν να βρουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει. Oι εργαζόμενοι στα φαστ-φουντ σε 150 πόλεις των ΗΠΑ έχουν κηρύξει απεργία διεκδικώντας καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κινητοποίηση στον κλάδο και μάλιστα παγκόσμιας εμβέλειας. Εκτός από τις ΗΠΑ, στην απεργία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι των φαστ-φουντ σε άλλες 32 χώρες, ανάμεσά τους τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Πριν από ενάμιση χρόνο, οι υπάλληλοι στα αμερικάνικά φαστ-φουντ έκαναν τη μεγάλη έκπληξη ξεκινώντας απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο κομμάτι της χώρας. Αυτό σε ένα επαγγελματικό κλάδο όπου η λέξη «απεργία» ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 7,25 δολάρια την ώρα», είναι το σύνθημα των απεργών, όπως και στην προηγούμενη κινητοποίηση. Αυτή είναι η αμοιβή των περισσότερων εργαζομένων στα φαστ-φουντ, όσο η ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ωρομίσθιο 15 δολαρίων και σταθερές συμβάσεις εργασίας. Καταγγέλλουν τις μεγάλες αλυσίδες της γρήγορης εστίασης ότι προσλαμβάνουν υπαλλήλους part-time για να μην πληρώνουν με αυτό τον τρόπο υπερωρίες, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και άλλα προνόμια που απολαμβάνουν όσοι εργάζονται με σταθερές συμβάσεις.

«Είναι εντυπωσιακό πως ο αγώνας μας για 15 δολάρια την ώρα και τη δημιουργία συνδικάτου έχει εμπνεύσει εργαζόμενους από όλο τον κόσμο», λέει η Ασλι Κάθι, η οποία δουλεύει σε κατάστημα των McDonald’s στο Μέμφις του Τενεσί. «Αυτή η τεράστια κερδοφόρα βιομηχανία των φαστ-φουντ πρέπει να ξέρει ότι δεν θα σταματήσουμε αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας».

Αρκετοί υπάλληλοι σε άλλες χώρες του κόσμου θα πάρουν μέρος στην απεργία όχι τόσο για να ικανοποιηθούν δικά τους αιτήματα, όσο για να συμπαρασταθούν στους αμερικανούς συναδέλφους τους. Μια νεαρή γυναίκα από τη Δανία, η οποία εργάζεται στα McDonald’s της Κοπεγχάγης, λέει στην USA Today ότι έπεσε από τα σύννεφα μόλις έμαθε ότι οι συνάδελφοί της στις ΗΠΑ πληρώνονται τόσο λίγο. Αν και αυτή αμείβεται με 21 δολάρια την ώρα, θα απεργήσει για να στηρίξει τον αγώνα τους.

Οι υπάλληλοι των φαστ-φουντ εκπροσωπούνται από την IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations), η οποία αριθμεί 12 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 126 χώρες. «Αυτή είναι μόνο η αρχή για ένα άνευ προηγουμένου παγκόσμιο κίνημα στο χώρο των φαστ-φουντ», λέει ο γενικός γραμματέας της IUF Ρον Οσβαλντ.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου