ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία αστυνομικών στη Μπαΐα της Βραζιλίας – Ο στρατός επιβάλλει την τάξη

απεργία-αστυνομικών-στη-μπαΐα-της-βρα-312134

Οταν οι αστυνομικοί απεργούν, οι στρατιώτες επιβάλλουν την τάξη. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να στείλει στρατό στο κρατίδιο της Μπαΐα, στα βορειοανατολικά της χώρας, καθώς οι αστυνομικοί έχουν κατεβεί σε απεργία διεκδικώντας καλύτερες αποδοχές.

Ελλείψει φύλαξης, ξέσπασαν γρήγορα αναταραχές στο Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα της Μπαΐα, καθώς και σε άλλες πόλεις. Κόσμος άρχισε να λεηλατεί σούπερ μάρκετ, ενώ μειώθηκαν και τα δρομολόγια των δημοσίων συγκοινωνιών ύστερα από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε λεωφορεία.

Η απεργία ξεκίνησε τη Μεγάλη Τρίτη, αφότου ναυάγησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών οι οποίοι ζητούν αύξηση στους μισθούς τους και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. «Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, η απεργία θα λήξει σήμερα κιόλας», δήλωσε ο Μάρκο Πρίσκο, πρόεδρος του συνδικάτου της αστυνομίας.

Πριν από δυο χρόνια, οι αστυνομικοί της Μπαϊα απεργούσαν για 12 ολόκληρες μέρες με ανάλογα αιτήματα. Η έλλειψη αστυνόμευσης τότε είχε οδηγήσει σε αιματηρά έκτροπα με περισσότερους από 130 νεκρούς. Αυτή τη φορά όμως, ενόψει Μουντιάλ, η Βραζιλία δεν έχει τέτοιες «πολυτέλειες». Το Σαλβαδόρ θα φιλοξενήσει έξι από τους αγώνες του Μουντιάλ και η πόλη πρέπει να δώσει από τώρα ένα αίσθημα ασφάλειας στους μελλοντικούς επισκέπτες. Εξ ου και η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατού.

Το Σαλβαδόρ είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Βραζιλίας και διάσημη για το καρναβάλι της το οποίο, σύμφωνα με τους «ειδήμονες», συναγωνίζεται επάξια το καρναβάλι του Ρίο, αν όχι το ξεπερνά.

Φωτογραφία: AFP

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου