ΤΟΠΙΚΑ

Επιστημονική ημερίδα -αφιέρωμα στον Κ. Μαυρομμάτη

επιστημονική-ημερίδα-αφιέρωμα-στον-κ-512418

Τρεις εξέχοντες και πανελλήνια γνωστοί αστρονόμοι συμμετέχουν στη σημερινή επιστημονική ημερίδα – εκδήλωση τιμής στον μαθηματικό και πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη και θα μιλήσουν το απόγευμα στις 5μ.μ. Πρόκειται για τον Διονύσιο Σιμόπουλο, πρώην διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Αθηνών, με θέμα «Οι ψηφίδες του Σύμπαντος», τον Ιωάννη Σειραδάκη, καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα το θεσμό των 20χρονων Ολυμπιάδων Αστρονομίας και τον Λουκά Ζαχείλα, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «27 έτη «φωτός».

Η ημερίδα άρχισε σήμερα το πρωί στις 10:30, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τη διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο Δημητριάδος (διευθυντής ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου), με πρόσκληση του Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνατίου και ομιλητές του πρώτου κύκλου τους Κωνσταντίνο Σδρόλια, Δρ. μαθηματικό – σύμβουλο Π.Ε. Μαγνησίας, με θέμα: «Τα διδακτικά εγχειρίδια των μαθηματικών ως διαχρονικοί χάρτες αποτύπωσης της διδασκαλίας του μαθήματος στο Δημοτικό Σχολείο», Χρίστο Ξενάκη, Δρ. φυσικό – επίτιμο σύμβουλο φυσικών, με θέμα: «Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ένα παράδειγμα μίξης λαών, κουλτούρας και γνώσης».

Στο δεύτερο πρωινό κύκλο (13:00 – 14:30) θα γίνουν τρεις εισηγήσεις: της Ισαβέλλας Γιδαράκου – Καφέ, ομότιμης καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η ελληνική γεωργία στη διαδρομή του χρόνου και οι σύγχρονες προκλήσεις». Του Βασιλείου Αναγνωστοπούλου, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Συνάντηση με τον Κώστα Μαυρομμάτη στη διασταύρωση των δρόμων μας», και του Αντωνίου Σμυρναίου, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Σκέψεις πάνω στην έννοια του “χριστιανού επιστήμονα”».

Η απογευματινή εκδήλωση των αστρονόμων θα πλαισιωθεί με τη συναυλία της χορωδίας των εκπαιδευτικών (πρόεδρος ο Γεώργιος Τουφεξής), υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Τζάλλα, και αμέσως μετά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος θα μιλήσει και θα απονείμει στον Κων/νο Μαυρομμάτη την τιμητική διάκριση. Στη συνέχεια θα αντιφωνήσει ο τιμώμενος με σύντομη ομιλία του, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει η δημοτική υπάλληλος – καθηγήτρια Όλγα Μαυρομάτη – Σιώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου