ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων

παράταση-της-προθεσμίας-ολοκλήρωσης-60529

Την υποχρέωση επιστροφής φόρου, ο οποίος συμψηφίστηκε ή επιστράφηκε στο πλαίσιο επενδυτικών σχεδίων ενταγμένων στους Αναπτυξιακούς Νόμους 2601/1998 και 3299/2004 κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως τονίζει ο κ. Μπουκώρος, «η οικονομική κρίση συμπίεσε την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα. Αδιαμφισβήτητο γεγονός πως από το 2011 έως σήμερα περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έκλεισαν ή μετοίκησαν εκτός Ελλάδας. Οι δύο Αναπτυξιακοί Νόμοι (Ν. 2601/1998 και Ν. 3299/2004) με τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων σε κλάδους αιχμής, όπως αυτός του Τουρισμού, αποτέλεσαν εργαλείο για την αποσυμπίεση και ανάπτυξη του χώρου και διαμόρφωσαν τις συνθήκες για τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους Νόμους 4146/2013 και 4242/2014 χορήγησε αυτοδίκαια παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Νέες καταληκτικές ημερομηνίες η 31-12-2015 αυτοδίκαια για όλους ή η 31-12-2016 για επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στον Ν. 3299/2004, κατόπιν αίτησης του φορέα υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί ο εύλογος χρόνος ολοκλήρωσης των δράσεων».

Ο Χρ. Μπουκώρος συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «η ολέθρια διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ιδεοληπτική και καταδικασμένη σε αποτυχία οικονομική πολιτική, οδήγησε στους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), στην έλλειψη ρευστότητας, στο στέγνωμα της αγοράς και εξανέμισε και την τελευταία ανάσα που δόθηκε στους επενδυτές με την παράταση των καταληκτικών προθεσμιών. Αρκετοί επενδύτες, αφού υπέστησαν τον οικονομικό στραγγαλισμό του 2015, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και καλούνται πλέον να επιστρέψουν τον ΦΠΑ, καθώς παρήλθε πενταετία από τότε που πραγματοποίησαν – ολικά ή μερικά – τη σχετική δαπάνη. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, υποχρεούνται με την εκκαθαριστική δήλωση της πέμπτης διαχειριστικής περιόδου να ενεργήσουν εφάπαξ διακανονισμό του φόρου που συμψήφισε ή της επιστράφηκε, κατά περίπτωση, και να επιστρέψει στο Δημόσιο τον Φόρο».

«Με βάση τα παραπάνω καλούνται οι υπουργοί να απαντήσουν εάν θα χορηγηθεί εκ νέου παράταση στην καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση / τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, ώστε να εξαιρεθεί του περιορισμού της πενταετίας η πραγματοποίηση της δαπάνης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των Ν.2601/1998 και Ν.3299/2004 και πως θα διαχειριστεί άμεσα την κατάσταση ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επενδυτές ανακτήσεις ποσών για καθυστερήσεις, που δεν έγιναν με δική τους υπαιτιότητα, δεδομένης της κοινωνικής διάστασης του ζητήματος;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου