ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπάνα» 100.000 ευρώ στη διαδημοτική επιχείρηση Σφαγεία Α.Ε.

καμπάνα-100-000-ευρώ-στη-διαδημοτική-επιχ-540169

Για την εκμίσθωσή τους σε ιδιώτη, ενώ έτρεχε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων

Πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έρχεται να κλονίσει την επιχείρηση Σφαγεία Βόλου Α.Ε. Εάν το πρόστιμο βεβαιωθεί στην Εφορία, η εταιρεία είναι αναγκασμένη να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης και μαζί θα κινδυνεύσει να μείνει άστεγος επαγγελματικά ο ιδιώτης που έχει εκμισθώσει και λειτουργεί το χώρο και ο οποίος έχει καταφέρει να «απογειώσει» τον κύκλο εργασιών των σφαγείων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρόστιμο των 100.000 ευρώ κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο των Σφαγείων Α.Ε. Χρήστο Στεφόπουλο, τη Μεγάλη Τετάρτη. Οπως ανέφερε ο ίδιος, η διαδημοτική επιχείρηση των Σφαγείων Α.Ε. είχε ενταχθεί το 2009 σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της.

Ηταν ένα πενταετές πρόγραμμα, στο οποίο όμως υπήρχε ο όρος να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ομως το 2012, λήφθηκε απόφαση για εκμίσθωση των σφαγείων σε ιδιώτη. «Τα σφαγεία όταν λειτουργούσαν ως διαδημοτική επιχείρηση, ήταν ζημιογόνα. Κάθε χρόνο η επιχείρηση έμπαινε μέσα αρκετές χιλιάδες ευρώ. Καλώς λοιπόν αποφάσισαν να εκμισθώσουν την επιχείρηση σε ιδιώτη. Η προηγούμενη δημοτική αρχή όμως δεν φρόντισε να ενημερώσει για την αλλαγή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Στεφόπουλος.

Κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Βόλο, το Μάιο του 2014 προκειμένου να διαπιστώσει τις εργασίες που έγιναν πριν κλείσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2014. Τότε διαπίστωσε ότι τα σφαγεία δεν τα λειτουργούσε ο Δήμος αλλά ιδιώτης στον οποίο εκμισθώθηκαν.

Από το Υπουργείο βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ κατά του οποίου έγινε ένσταση από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου και απορρίφθηκε.

Το οριστικό πρόστιμο βεβαιώθηκε και κοινοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη στη νέα διοίκηση της εταιρείας Σφαγεία Βόλου Α.Ε. Η εταιρεία κινήθηκε άμεσα προκειμένου το πρόστιμο να μη βεβαιωθεί στην εφορία. «Αν το πρόστιμο βεβαιωνόταν στην εφορία, η εταιρεία έπρεπε να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Τα μοναδικά έσοδα που υπάρχουν είναι το ενοίκιο που καταβάλλει ο ιδιώτης και αφορά σε 12.000 ευρώ το χρόνο», εξήγησε ο κ. Στεφόπουλος.

Με ευθύνη της ειδικής συνεργάτιδος του Δημάρχου Βόλου, Κασσιανής Μιχοπούλου και της νομικής συμβούλου των Σφαγείων Α.Ε., Κατερίνας Βλαχάβα κατατέθηκε έφεση κατά της απόφασης επιβολής προστίμου και αίτηση αναστολής. Εξασφαλίστηκε προσωρινή διαταγή προκειμένου να μη βεβαιωθεί το πρόστιμο στην εφορία μέχρι τη δικαστική εξέταση της υπόθεσης.

Χρέη στην εφορία

Η ενημέρωση όμως του Υπουργείου για την αλλαγή που επήλθε στο καθεστώς εκμετάλλευσης των Σφαγείων, δεν ήταν το μοναδικό που… ξεχάστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφόπουλο, η εταιρεία είχε το 2012 επιστροφή ΦΠΑ 23.000 ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν εισέπραξε, καθώς η ίδια χρωστούσε στην εφορία 40.000 ευρώ. Η διοίκηση όμως δεν φρόντισε να κάνει ούτε συμψηφισμό οφειλών.

Η προθεσμία για τον συμψηφισμό της επιστροφής με το χρέος της εταιρείας χάθηκε. Τα ταμεία της εταιρείας έχασαν 23.000 ευρώ και την ίδια ώρα το κοντέρ των 40.000 ευρώ συνέχισε να «γράφει» με αποτέλεσμα το ποσό να διαμορφώνεται πλέον στις 49.000 ευρώ με τους τόκους και προσαυξήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου