ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοχρονιά εντός των τειχών

πρωτοχρονιά-εντός-των-τειχών-517497

Διακοπές εντός των τειχών για τους Βολιώτες που φαίνεται να προτιμούν τη θαλπωρή του γιορτινού σπιτικού τους, αντί των ταξιδιών στις φωταγωγημένες για τις γιορτές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Η κίνηση από το Βόλο προς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και γενικότερα σε χώρες του εξωτερικού, φέτος είναι μειωμένη κατά 30% έως 35%.

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα, Νικ. Βισβίκη, η μείωση της τουριστικής κίνησης προς το εξωτερικό έχει μειωθεί σε σχέση με το 2008 κατά 70% έως 80%. Το 2008, φαίνεται ότι ήταν και η τελευταία καλή χρονιά για τα τουριστικά πακέτα που αγόρασαν οι Βολιώτες. Έκτοτε ολοένα και λιγότεροι επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων στο εξωτερικό, μολονότι τα πακέτα είναι αρκετά οικονομικά και ελκυστικά.

Χαρακτηριστικό φέτος της μειωμένης κίνησης, είναι ότι η προγραμματισμένη πτήση από Βόλο προς Παρίσι για την περίοδο των Χριστουγέννων ακυρώθηκε και συμπτύχθηκε με αυτή της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης επιβατικού κοινού.

Οπως παρατηρεί ο κ. Βισβίκης, τα τελευταία μέτρα, κράτησαν τους Βολιώτες στο κλεινόν άστυ. Ελάχιστοι ήταν όσοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη, μόλις λίγες δεκάδες, ενώ μεμονωμένες ήταν οι περιπτώσεις όσων συνδύασαν τις διακοπές με χειμερινά σπορ όπως το σκι, στην Αυστρία. «Οι ορδές που έφευγαν παραδοσιακά αυτές τις ημέρες από το Βόλο προς την Αυστρία για σκι, πλέον εξαφανίστηκαν», ανέφερε ο κ. Βισβίκης.

Ακόμη και ο φθηνός προορισμός της Βουλγαρίας ή οδικά ταξίδια στο εσωτερικό της Ελλάδος, δεν είχαν τις αναμενόμενες πληρότητες.

Οι τουριστικοί πράκτορες ευελπιστούν σε τόνωση της κίνησης για το τριήμερο των Φώτων. Όπως αναφέρει η τουριστική πράκτορας, Θέκλα Καμμένου, υπάρχουν πολύ καλά και φθηνά πακέτα προς δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Πράγα, η Βουδαπέστη και η Βιέννη. Με κόστος που δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ το άτομο, ο ταξιδιώτης εξασφαλίζει αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε τετράστερα ξενοδοχεία και πρωινό, ωστόσο λιγοστοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα γιορτινά πακέτα προσφορών στην Ευρώπη.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο από άποψη τιμών. Περιμέναμε ότι η κίνηση θα ήταν καλύτερη», αναφέρει η κ. Καμμένου.

Στο Πήλιο

Σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, οι ξενοδόχοι κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι εμφανίζονται.

Οι πληρότητες για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων δεν είναι υψηλές. Η τουριστική αγορά εμφανίζεται «μουδιασμένη», ίσως και πιο συγκρατημένη σε σχέση με τα Χριστούγεννα, παρά τις καλές τιμές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, μαζί με το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Ταμείο, ο τουριστικός κόσμος θα κάνει μετά τις γιορτές, ωστόσο οι ξενοδόχοι εμφανίζονται ήδη προβληματισμένοι ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδά τους, λόγων των χαμηλών τιμών και της μειωμένης κίνησης επισκεπτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου