ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρβαροι τρεις στους δέκα μαθητές

υπέρβαροι-τρεις-στους-δέκα-μαθητές-517733

Υπέρβαροι έως παχύσαρκοι είναι τρεις στους δέκα μαθητές της Μαγνησίας. Την ίδια ώρα μόλις ένας στους δύο φαίνεται να έχει υιοθετήσει ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες, ενώ ακόμη και η φυσική τους δραστηριότητα κρίνεται μη ικανοποιητική για το 20% περίπου των αγοριών και το 35% των κοριτσιών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Τα παραπάνω είναι μέρος των συμπερασμάτων έρευνας που έγινε σε μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου στη Μαγνησία, στο πλαίσιο του Ε.Υ.ΖΗ.Ν., ενός προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, που στοχεύει στη

διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες αποσκοπούν στην προσφορά γνώσεων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και τη δημιουργία υπηρεσιών για το παιδί, το σχολείο αλλά και την οικογένεια, με άξονα τη διαμόρφωση μιας υγιεινής στάσης ζωής.

Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. υλοποιείται με βάση τρεις άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας σε παιδιά και έφηβους, την ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, καθώς και την παρέμβαση στο σχολείο, την οικογένεια, και το σύνολο της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας και -κάθε έτος- καταγράφει και αξιολογεί το ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Ταυτόχρονα, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν., μέσα από παράλληλες ενέργειες, παρέχει διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, με συγκεκριμένες δράσεις, το πρόγραμμα παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.

Από τις 13 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2013, στο πρόγραμμα πήραν μέρος 359.262 μαθητές από 4.451 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και της Μαγνησίας. Στους γονείς των μαθητών δόθηκε Ατομική Αναφορά Ανάπτυξης, Διατροφής και Φυσικής Κατάστασης Μαθητή.

Χθες, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας για κάθε νομό ξεχωριστά.

Τα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εξετάστηκε η σωματική διάπλαση των μαθητών (ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης) αλλά και η φυσική τους κατάσταση. Οι μαθητές -πλην των νηπίων- πήραν μέρος σε παλίνδρομο τεστ αντοχής 20 μέτρων, σε άλμα εις μήκος χωρίς φορά, σε αναδιπλώσεις σε χρόνο 30 δευτερολέπτων, σε παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10Χ5 μέτρα και σε δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα. Επίσης εξετάστηκε η φυσική δραστηριότητα των μαθητών, κατά πόσο κάνουν καθιστική ζωή, αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος κατέδειξαν ότι τρεις σχεδόν στους δέκα μαθητές της Μαγνησίας είναι από υπέρβαροι έως παχύσαρκοι. Την επιθυμητή σωματική διάπλαση έχει το 65% των αγοριών και το 70% των κοριτσιών. Υπέρβαρα είναι το 20% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών, ενώ παχύσαρκα εμφανίζονται το 10% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών.

Σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, τα αγόρια φαίνεται να υπερτερούν. Στο τεστ αντοχής, στο άλμα και στις αναδιπλώσεις, τα αγόρια είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα κορίτσια. Αντιθέτως προβάδισμα σε θέμα ταχύτητας και ευλυγισίας, δίνεται στο γυναικείο μαθητικό πληθυσμό.

Τα αγόρια εμφανίζουν επίσης καλύτερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τα κορίτσια. Σχεδόν το 79% των αγοριών έχει ικανοποιητική φυσική δραστηριότητα έναντι του 65% των κοριτσιών.

Φαίνεται όμως ότι τα αγόρια, κάθονται περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των αγοριών, βλέπει τηλεόραση περισσότερες από τις επιθυμητές ώρες έναντι του 13% των κοριτσιών.

Κοινός παρανομαστής σε αγόρια και κορίτσια, φαίνεται ότι είναι η διατροφή. Μόλις ένας στους δύο έχουν υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες. Οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες είτε έχουν σχετικά ικανοποιητικές διατροφικές επιλογές είτε μη ικανοποιητικές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου