ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκιαθίτες κοντά στους πρόσφυγες

σκιαθίτες-κοντά-στους-πρόσφυγες-89403

Κλιμάκια μελών της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου συνδράμουν το ανθρωπιστικό έργο σε Λέσβο, Σάμο και Κω

Το σημαντικό έργο της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), για τους πρόσφυγες, και οι συγκλονιστικές εικόνες παιδιών και ενηλίκων που αναζητούν, παράθυρο στην ελπίδα, μετά από απίστευτη ταλαιπωρία, παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης της Ενωσης Μικρασιατών Σκιάθου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου.

Τη Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, παρουσίασε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Σκιάθου, Μαρία Βερβέρη, η οποία τόνισε εκτός των άλλων, πως η Ενωση είχε υποχρέωση να αναδείξει την αξία και την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς στο προσφυγικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, η κ. Βερβέρη επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης, η αθρόα εισροή προσφύγων στην ελληνική επικράτεια ως απότοκος της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι χαρακτηρισμένη ως η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία, οι Ελληνες τότε ένιωσαν την υποχρέωση να φροντίσουν του πρόσφυγες, σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι Ελληνες ανταποκρίνονται με μεγαλοψυχία. Την ευαισθησία και την ανάγκη της προσφοράς άγγιξε μια ομάδα νέων συμπολιτών μας, οι οποίοι ίδρυσαν τη Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, και συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αιγεάς», για την υποστήριξη των προσφύγων».

Στη συνέχεια το μέλος της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου, Κονδυλία Φεγγερού, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Βάσης, στο πρόγραμμα «Αιγέας», της Ε.Ο.Δ., όπου κλιμάκια μελών από όλα τα παραρτήματα της Ε.Ο.Δ. στην Ελλάδα, μεταβαίνουν κάθε εβδομάδα στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω, για να συνδράμουν εθελοντικά, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Η δημιουργία της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014. Η εκπαίδευση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο από εξειδικευμένα στελέχη της Ε.Ο.Δ..

«Θυμάμαι την ταλαιπωρία των ανθρώπων»

Την εμπειρία του από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα περιέγραψε, στη συνέχεια, ο Φάνης Βελετζάκος, μέλος της ομάδας, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον Ακη Πασχάλη, για μία εβδομάδα στη Μυτιλήνη, όπου εργάστηκαν εθελοντικά προσφέροντας τη βοήθειά τους, στον εντοπισμό και τη διάσωση προσφύγων, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Βελετζάκος ανέφερε ότι τα συναισθήματά του είναι έντονα και συγκλονιστική, παράλληλα, η εικόνα των παιδιών που βρίσκονται στη θάλασσα, κουρασμένα μετά από πολυήμερο περπάτημα, μαζί με τις οικογένειές τους, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα παράλια της Τουρκίας και να περάσουν απέναντι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε χώρες της Ευρώπης. «Θυμάμαι την ταλαιπωρία των ανθρώπων, οι οποίο έκλαιγαν, αλλά μόλις αντιλαμβάνονταν την παρουσία διασωστικού σκάφους, Ελληνικού ή Ευρωπαϊκού, ήταν έκδηλη η χαρά τους και επανέρχονταν το χαμόγελο στα χείλη τους» όπως αναφέρει ο εθελοντής από την Αγριά, ο οποίος είναι κάτοικος Σκιάθου τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ, σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση από τη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου Θανάσης Τζούμας, περιέγραψε τις συνθήκες και τη δράση του, στο πλαίσιο της πολύμηνης εθελοντικής συμμετοχής του, στο πρόγραμμα της οργάνωσης «ΠΡΑΞΙΣ», που αφορά στην περίθαλψη, προσωρινή στέγαση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκε η θεατρική παράσταση «Η ιστορία της Λωξάντρας», μια ελεύθερη διασκευή της Σταματίνας Χονδρονικολή, του έργου της Μαρίας Ιορδανίδου «Λωξάντρα». Στην εισαγωγική παρουσίαση η Φιλιώ Βερβέρη, μέλος της Ενωσης Μικρασιατών Σκιάθου, αναφέρθηκε στη Λωξάντρα, ως έμβλημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, αφού ξεχωρίζει για την αγάπη και την προσφορά της, σε όσους είχαν ανάγκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου