Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

κάλλιο-αργά-παρά-ποτέ-840130

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια υποσχέσεων, καθυστερήσεων και ανακοινώσεων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, επιτέλους έγινε χθες γνωστό ότι οι πρώτοι έξι, από τους 14 συνολικά μόνιμους γιατρούς, τους οποίους περιμένει το Νοσοκομείο Βόλου, αναμένεται να φορέσουν την ιατρική μπλούζα τις επόμενες εβδομάδες. Η ολοκλήρωση των ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών διορισμού των έξι πρώτων μόνιμων γιατρών έρχεται την κατάλληλη ώρα, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τις ανάγκες του Αχιλλοπουλείου, που καλύπτει περιοχή με 200.000 κατοίκους.

Το δυσάρεστο είναι πως μεταξύ των νέων μόνιμων γιατρών, που θα αναλάβουν άμεσα τα καθήκοντά τους, δεν υπάρχει παιδίατρος. Οπως είναι γνωστό, η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου λειτουργεί οριακά, εξαιτίας υποστελέχωσης. Οι ανάγκες της πολλαπλασιάζονται, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας της έξαρσης των εποχικών ιώσεων.

Στο ερώτημα αν επαρκούν οι έξι μόνιμοι γιατροί, που αναμένονται άμεσα, η απάντηση είναι προφανής. Μέχρι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, θα έχουν συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον τέσσερις ακόμη νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ το χειρότερο είναι πως ουδείς γνωρίζει αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των υπολοίπων οκτώ μόνιμων γιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε την πρόσληψη 16 μόνιμων γιατρών, η διαδικασία πρόσληψής τους «πάγωσε» μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η νέα κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των νέων γιατρών στους 14, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ υποσχέθηκε πρόσφατα ότι θα προσληφθούν τελικά 16 μόνιμοι γιατροί, ενώ οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των νέων προσλήψεων καθυστέρησαν τόσο πολύ, ώστε αποδείχθηκαν «κενό γράμμα» οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για επίσπευση του γραφειοκρατικού μαραθωνίου, σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη δημόσια υγεία.

Σε αυτό το επίπεδο οι ευθύνες του διοικητή της 5ης ΥΠΕ πρέπει να εξεταστούν, καθώς προκύπτει μείζον θέμα για κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος, που διορίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο τα ανακλαστικά του στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από αργά. Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος, που απέρριψε αρχικά την πρόταση του Νοσοκομείου για την προμήθεια μοριακού αναλυτή και στη συνέχεια ενέκρινε τη νέα πρόταση με πολύ μικρότερο κόστος.

Στο ζήτημα του μοριακού αναλυτή δεν υπάρχει εξέλιξη, παρ’ ότι περνούν οι ημέρες και καταγράφονται συνεχώς στον Βόλο νέα κρούσματα κορονοϊού. Επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη και των υπολοίπων οκτώ μόνιμων γιατρών, που, εκτός απροόπτου, δεν πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα πριν τη νέα χρονιά. Στο μεταξύ, οι ανάγκες θα έχουν πολλαπλασιαστεί και τα κενά σε ιατρικό προσωπικό θα έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα οι νέες προσλήψεις να μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου