ΥΓΕΙΑ

«Ισχυρό φάρμακο» ο καφές εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου

ισχυρό-φάρμακο-ο-καφές-εναντίον-του-375629

Ο καφές μπορεί να αποτελεί ισχυρό φάρμακο εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βοστώνη.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 1.000 ασθενείς διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου τους, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Οι ερευνητές από το φημισμένο Ίδρυμα Καρκίνου Dana Farber και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εικάζουν ότι η προστατευτική δράση του καφέ οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία περιορίζει τη φλεγμονή που τροφοδοτεί τον καρκίνο.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO), η μελέτη τους έδειξε ακόμα ότι οι λάτρεις του καφέ είχαν πολύ σημαντικότερη επιβίωση και ποσοστά ιάσεως σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έπιναν καφέ.

Στην πραγματικότητα, 460 mg καφεΐνης την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου κατά 42% και τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο κατά 33%. Οι μικρότερες δόσεις καφεΐνης επίσης παρείχαν οφέλη, αλλά μικρότερα από αυτά.

Μία κούπα στιγμιαίος καφές περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ενώ ένας εσπρέσο περίπου 80 mg.

«Ανακαλύψαμε ότι οι ασθενείς που πίνουν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου τους και σημαντικά υψηλότερη επιβίωση και ποσοστά ιάσεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Φούκς, καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ και διευθυντής του Τμήματος Γαστρεντερικών Κακοηθειών στο Dana Farber.

«Επομένως όποιος είναι λάτρης του καφέ και ταυτοχρόνως κάνει θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν πρέπει να κόψει τον καφέ.

Αν, όμως, έως τώρα δεν έπινε καφέ και αναρωτιέται μήπως πρέπει να αρχίσει να πίνει, θα πρέπει πρώτα να συζητήσει το θέμα με τον ογκολόγο του».

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί την κατανάλωση καφέ και την δυνητική επίδρασή της στον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου, και τα ευρήματά της προστίθενται σε εκείνα πρόσφατων μελετών οι οποίες έδειξαν ότι ο καφές μπορεί να ασκεί προστατευτικές επιδράσεις έναντι αρκετών μορφών καρκίνου.

Στις μορφές αυτές συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, το μελάνωμα, ο καρκίνος του ήπατος και ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου