ΥΓΕΙΑ

Ετοιμάζουν αίμα από βλαστοκύτταρα για μεταγγίσεις

ετοιμάζουν-αίμα-από-βλαστοκύτταρα-γι-307737

Τεχνητό αίμα φτιαγμένο από βλαστοκύτταρα θα μεταγγίσουν σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στις πρώτες εργαστηριακές δοκιμές του τεχνητού αίματος σε ανθρώπους.

Η μετάγγιση θα γίνει σε τρεις πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που προς το παρόν έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στη δοκιμή και σε περίπτωση που όλα πάνε καλά θα ανοίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δρόμος για τη μαζική παραγωγή τεχνητού αίματος.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλής τού αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Μαρκ Τέρνερ, θα σημάνει επίσης τον απεγκλωβισμό των ανά τον κόσμο συστημάτων υγείας από την αιμοδοσία τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Η επιτυχία των ερευνητών είναι σημαντικότατη και όπως υπογράμμισε στα βρετανικά μέσα ο Μαρκ Τέρνερ: «Καταφέραμε να κατασκευάσουμε ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία είναι κατάλληλα για μετάγγιση στον ανθρώπινο οργανισμό για πρώτη φορά. Πριν δεν υπήρχε κάτι τέτοιο».

Η μέθοδος

Ο καθηγητής και διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Μετάγγισης Αίματος της Σκοτίας, Μαρκ Τέρνερ, με την ομάδα του εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιούν ενήλικα κύτταρα δέρματος ή ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία αναπρογραμματίζουν, για να επιστρέψουν σε κατάσταση βλαστικών κυττάρων. Αυτά εν συνεχεία τα καλλιεργούν στο εργαστήριο σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του ανθρώπινου σώματος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η πιθανότητα η μετάγγιση αυτών των κυττάρων να είναι περισσότερο αποτελεσματική από τη μετάγγιση αίματος από δότη, είναι υπαρκτή, δεδομένου του γεγονότος ότι τα κύτταρα αυτά είναι όλα καινούργια εν αντιθέσει με τα κύτταρα του αίματος του δότη, τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν διαφορετικό χρόνο ζωής μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταγγίσεις αίματος σε ασθενείς που κάνουν συχνά μεταγγίσεις θα αραιώσουν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου