ΥΓΕΙΑ

Σε κίνδυνο η ζωή νεφροπαθών λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα φάρμακα

σε-κίνδυνο-η-ζωή-νεφροπαθών-λόγω-αδυνα-306878

Σε κίνδυνο τίθεται η ζωή εκατοντάδων νεφροπαθών που δεν μπορούν, για οικονομικούς λόγους, να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Ο λόγος; Η αύξηση της συμμετοχής που προκλήθηκε από την μείωση των τιμών αναφοράς (αυτών που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός οργανισμός) των φαρμάκων.

Την παραπάνω καταγγελία κάνουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών. Όπως αναφέρουν, το πρόσφατο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας (1η Απριλίου) επέφερε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους αγοράς φαρμάκων για τους νεφροπαθείς.

«Με το παραπάνω δελτίο οι ασφαλιστικές τιμές πολλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση της κατάστασής μας φαρμάκων, οι τιμές δηλαδή που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, μειώθηκαν πέρα από κάθε λογική, σε τιμές πολύ χαμηλότερες των πραγματικών τιμών που αυτά πωλούνται στα φαρμακεία», σημειώνουν. Ως παράδειγμα φέρνουν τις ασφαλιστικές τιμές των σιδηρούχων σκευασμάτων (χορηγούνται ενδοφλέβια σε αιμοκαθαιρόμενους) οι οποίες είναι χαμηλότερες ακόμη και από το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα της αγοράς.

»Ως αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς επιβαρύνονται υπέρμετρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την όποια διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής σε πλήθος φαρμάκων που αγοράζουν καθημερινά. Δε χρειάζεται να επισημάνουμε πως πολλοί νεφροπαθείς που αδυνατούν να καλύψουν την παραπάνω αύξηση του κόστους των φαρμάκων που λαμβάνουν, θέτουν ήδη τη ζωή τους σε κίνδυνο», επισημαίνουν.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να διορθώσει άμεσα όλες τις αστοχίες του παραπάνω δελτίου και να εφαρμόσει τη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση (ΔΥΓ3(α)/οικ.4146/15-01-2013) ώστε οι νεφροπαθείς να έχουν και πάλι πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου