ΤΟΠΙΚΑ

Λάμπης Τσουκαλάς: «Στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων ο ΝΟΒΑ…»

λάμπης-τσουκαλάς-στον-χάρτη-των-μεγά-852949

Ο πρόεδρος του ιστορικού σωματείου μιλά ενόψει του Παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας Νέων στο Βόλο

Ο νέος χρόνος είναι ξεχωριστός και απαιτητικός για τον ΝΟΒΑ με την ανάληψη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, των διεθνών αγώνων παγκόσμιας ιστιοπλοΐας Νεότητας σκάφους τύπου ILCA 4 που θα γίνουν στο Βόλο, από 22 έως 30 Ιουλίου 2023. Νέος χρόνος με συνεχείς αναμετρήσεις και επιδιώξεις που αφορούν επιδόσεις και ανάδειξη αθλητριών και αθλητών, αξιοποίηση χώρων και αναμέτρηση με το ιστορικό παρελθόν… Για όλα αυτά, για όσα θα γίνονται και ήδη γίνονται, ο πρόεδρος του ΝΟΒΑ Λάμπης Τσουκαλάς μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για σχέδια και όνειρα, για οράματα που δεν απέχουν από την πραγματικότητα που αφορά παιδιά που ξεπερνούν τον εαυτό τους τιμώντας τον Όμιλο, τον Βόλο, την Ελλάδα…

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Μια μεγάλη διοργάνωση, ο Βόλος στο επίκεντρο κι ο ΝΟΒΑ στην καλύτερη και πιο υπεύθυνη στιγμή του… Σε τι αφορά και περί τίνος πρόκειται;

Για το 2023, o Ναυτικός Όμιλος Βόλου (ΝΟΒΑ) ανέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου έναν διεθνή αγώνα Παγκόσμιας ιστιοπλοΐας Νεότητας σκάφους τύπου ΙLCA 4, ο οποίος θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου και στην ευρύτερη περιοχή του Αναύρου από τις 22 έως και 30 Ιουλίου 2023.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διοργανώνει ένα αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας και αυτός θα φιλοξενηθεί από την πόλη του Βόλου.

Αφορά το μεγαλύτερο αγώνα ιστιοπλοΐας σκάφους τύπου ILCA 4 με όριο τους 400 αθλητές από όλο το κόσμο. Αυτοί οι αθλητές ηλικίας 12 έως 18 ετών αποτελούν τη φαρέτρα από την οποία θα προκύψουν οι επόμενοι Ολυμπιονίκες σε όλα τα επιμέρους αθλήματα της ιστιοπλοΐας.

Πώς αναλάβατε τη διοργάνωση; Πώς λάβατε τόσο σημαντική απόφαση;

Χρόνια τώρα από την ανάληψη της προεδρίας επιδιώκουμε την ανάληψη ενός διεθνούς αγώνα καθώς ένα γεγονός τέτοιου μεγέθους προσδίδει κύρος στον Ομιλο και θα αποτελέσει αφορμή ευρείας βελτίωσης σε εγκαταστάσεις και υποδομές.

Ποιά τα οφέλη από τη διοργάνωση αυτή; Τι αποκομίζει η χώρα, η πόλη, ο Ομιλος;

Ο Ομιλος μας θα μπει στον παγκόσμιο χάρτη αντίστοιχων διοργανώσεων ώστε και στο μέλλον να αναλαμβάνει διεθνείς ναυταθλητικούς αγώνες.

Μέσω του αγώνα θα προβληθούν οι ομορφιές της πόλης μας και της γύρω περιοχής προσελκύοντας αυξημένο πληθυσμό τουριστών. Επίσης θα υποστηριχθούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και άλλες ομοειδείς αφού θα επισκεφθούν την πόλη μας όχι μόνο αθλητές αλλά και πολυπληθείς ομάδες υποστήριξης.

Δώστε μας στοιχεία συμμετοχών χωρών, αθλητών, συνοδών…

Θα συμμετάσχουν γύρω στους 400 αθλητές, προερχόμενοι από περίπου 45 χώρες οι οποίοι θα πλαισιώνονται από προπονητές, συνοδούς, μέλη ομοσπονδιών και παγκόσμιων κλάσεων για 15 μέρες στη πόλη του Βόλου.

Σε ποια φάση βρίσκεστε, πώς έχετε οργανώσει την προετοιμασία;

Ολοκληρώσαμε όλες τις μελέτες και το project plan του παγκοσμίου. Περιμένουμε την παγκόσμια κλάση να μας επισκεφθεί τέλος Ιανουαρίου για να συζητήσουμε την πρόοδο αυτών και την καλύτερη συνεργασία μας και μπαίνουμε στη φάση οργάνωσης των χορηγών και των εθελοντών. Όλα προχωρούν βάσει προγράμματος και είναι βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία σε κάθε της πτυχή πριν την έναρξη των αγώνων.

Ποιοί είναι οι αρωγοί και ποιοί οι υποστηρικτές;

Συμπαραστάτες μας από την πρώτη στιγμή είναι η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Ευελπιστούμε να προστεθούν και άλλοι οργανισμοί και ιδιώτες χορηγοί καθώς η προβολή θα είναι τεράστια. Μέσω των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν θα ωφεληθεί τόσο ο όμιλος μας ο οποίος θα ενισχυθεί αλλά και οι χορηγοί μας οι οποίοι θα έχουνε την ευκαιρία να προβληθούν ευρύτατα.

Θεωρείτε ότι η απήχηση θα αποφέρει σημαντικά και πως θα γίνει αποτίμηση και αξιοποίηση;

Εχει γίνει μια σημαντική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια για τον όμιλο και συγκεκριμένα στις υποδομές και εγκαταστάσεις. Ηδη καταθέσαμε την νομιμοποίηση όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων και των κτιρίων του ομίλου με σκοπό να τελειώσει ένα χρόνιο πρόβλημα που εμποδίζει την ανέγερση και επισκευή νέων κατασκευών τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα που θα αλλάξει την εικόνα του ομίλου και τη λειτουργία του μετά από 90 χρόνια από την ίδρυση του. Με το πέρας αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος του Δ.Σ. του Ομίλου μας, ο ΝΟΒΑ θα αποτελεί πλέον ένα διεθνές ναυταθλητικό κέντρο παγκόσμιων διοργανώσεων και στολίδι για την πόλη του Βόλου.

Το 2023 είναι προ ολυμπιακή χρονιά και ήδη ο Όμιλος έχοντας αθλητές τόσο στην συγχρονισμένη κολύμβηση όσο και στις καταδύσεις ευελπιστεί να προστεθούν και άλλοι αθλητές από άλλα αθλήματα που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το 2024.

Δώστε ένα μέρος από το όραμά σας από το μέλλον το ΝΟΒΑ και τη δική σας προσωπική θέση.

Τα τελευταία χρόνια με την αναβίωση του ιστορικού κέντρου ΝΟΒ αλλά και την εξωστρέφεια που διακατέχει τη διοίκηση του ομίλου, ο σκοπός μας είναι ο ΝΟΒΑ να γίνει ξανά το μεγάλο και ιστορικό σωματείο της πόλης του Βόλου με πανελλήνιες και παγκόσμιες επιτυχίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου