ΤΟΠΙΚΑ

Οι τάσεις του fitness στην Ελλάδα μελετήθηκαν για πρώτη φορά από το ΤΕΦΑΑ του Π.Θ.

οι-τάσεις-του-fitness-στην-ελλάδα-μελετήθηκα-810100

Στην κορυφή η προσωπική προπόνηση, σύμφωνα με την έρευνα του πολυβραβευμένου γυμναστή Αλέξιου Μπατρακούλη

Η προσωπική προπόνηση έναντι της μαζικής σε οργανωμένα τμήματα και η εκγύμναση σαν φάρμακο, που εξασφαλίζει καλή υγεία, είναι οι τάσεις του fitness στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται σε πρωτοποριακή έρευνα, που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Την έρευνα υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος γυμναστής Αλέξιος Μπατρακούλης ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ και συνεργάτης του τμήματος.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται στην Ελλάδα καταγραφή των τάσεων για το fitness στη χώρα. Μάλιστα τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό του χώρου της άσκησης και του αθλητισμού.

Η συγγραφική ομάδα αποτελούνταν από τον ίδιο τον κ. Μπατρακούλη και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Αθανάσιο Χατζηνικολάου (ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ), Αθανάσιο Τζιαμούρτα (ΤΕΦΑΑ-ΠΘ) και Ιωάννη Φατούρο (ΤΕΦΑΑ-ΠΘ).

Η έρευνα

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιορίσει τις πιο σημαντικές τάσεις του fitness, εξετάζοντας παράλληλα την επίδραση διαφόρων δημογραφικών στοιχείων των ερωτηθέντων στις κορυφαίες τάσεις για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια διαδικτυακή έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στην αγγλική γλώσσα που στάλθηκε σε 3.487 επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο του fitness, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία παρόμοιων μελετών που έχουν διεξαχθεί εκτενώς από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής (ACSM).

Συλλέχθηκαν συνολικά 542 απαντήσεις με ποσοστό απόκρισης 15,5%.

Οι πιο σημαντικές τάσεις

Οι δέκα πιο σημαντικές τάσεις ήταν η προσωπική προπόνηση, η άσκηση σαν φάρμακο, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, η προπόνηση σε μικρές ομάδες, η λειτουργική προπόνηση, η προπόνηση με το σωματικό βάρος, η άσκηση για απώλεια βάρους, η κυκλική προπόνηση, η προπόνηση ενδυνάμωσης με ελεύθερα βάρη και τα προγράμματα άσκησης για ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι τάσεις που σχετίζονται με την υγεία φαίνεται να είναι δημοφιλείς, ενώ οι τάσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία και τις εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως η μέθοδος Pilates και η γιόγκα φαίνεται να μην είναι πολύ ελκυστικές.

Οι παραδοσιακοί τρόποι άσκησης εξακολουθούν να είναι ελκυστικοί και επίκαιροι, αλλά οι εξειδικευμένες προσεγγίσεις στα ομαδικά προγράμματα άσκησης με βάση το χορό, τις πολεμικές τέχνες και την εκγύμναση στο νερό αντιμετωπίζουν χαμηλή προτίμηση.

Ο Αλέξης Μπατρακούλης

Ο Αλέξης Μπατρακούλης υπογράφει την έρευνα ως συνεργάτης του ΤΕΦΑΑ. Λαρισαίος στην καταγωγή έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια βραβεία.

Μετά την επιλογή του ως ο κορυφαίος προσωπικός γυμναστής της χρονιάς το 2018 (είχε επιλεγεί στην τελική τριάδα για το ίδιο βραβείο το 2017) και ως ο πιο καινοτόμος εκπαιδευτής επαγγελματιών της άσκησης το 2019 από τον διεθνή οργανισμό IDEA, επιλέχθηκε για το 2020 ως ο προσωπικός γυμναστής της χρονιάς από την Αμερικανική Εταιρεία Μυϊκής Ενδυνάμωσης και Φυσικής Κατάστασης (NSCA).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου