ΛΑΡΙΣΑ

Πραγματογνώμονες οικογενειών: «Προχωράει η διαδικασία χαρτογράφησης κάθε σημείου της τραγωδίας»

πραγματογνώμονες-οικογενειών-προχ-944659

Νέες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο από την επιτροπή πραγματογνωμόνων που έχουν ορίσει οι οικογένειες των θυμάτων, που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, έπειτα από την σύγκρουση των τρένων, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr οι πραγματογνώμονες αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο τη συνέχεια των αποτελεσμάτων από την ανεξάρτητη έρευνά τους. Πηγές από την επιτροπή μας είπαν πως «προχωράει η διαδικασία της χαρτογράφησης κάθε σημείου, όπου έχασαν τη ζωή τους τα θύματα».

Σκοπός της ανεξάρτητης έρευνας είναι να υπάρξει πλήρης κατανόηση του «μηχανισμού του ατυχήματος» που οδήγησε στον θάνατο κάποια από τα θύματα, άλλα μέσα στα βαγόνια και άλλα έξω από αυτά.

Από τα βασικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει διαπιστώνεται πως από το πρώτο βαγόνι δεν υπήρξε κάποιος επιζών. Αντίστοιχα από το κυλικείο υπάρχουν λίγοι επιζώντες. Οι πραγματογνώμονες έχουν συγκεντρώσεις αρκετά βίντεο από τραυματίες με σκοπό να καταγράψουν την ακριβή ώρα και να συνθέσουν ένα «χρονικό από το περιστατικό».

Τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής

Η επιτροπή, πριν από ένα μήνα, παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα από την έως τώρα έρευνα για το τι έγινε πριν αλλά και μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Οι ειδικοί που ορίστηκαν έχουν κάνει ήδη μία τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση, προκειμένου να γίνει ανάλυση των βίντεο και των φωτογραφιών από το μοιραίο βράδυ. Με αυτή τη διαδικασία επιχειρούν να καταγράψουν με λεπτομέρειες τι ακριβώς απεικονίζεται, ποια κομμάτια των βαγονιών κάηκα, ποια καταστράφηκαν. Αυτό πρακτικά συνιστά τον «μηχανισμό του ατυχήματος».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως έχουν ήδη γίνει εργαστηριακές μετρήσεις και δοκιμές για τους λόγους που μπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη, ενώ οι πραγματογνώμονες αναμένεται να θίξουν και το κομμάτι των “human factiors”. To «ποιος φταίει» είναι κάτι το οποίο ερευνάται από τα δικαστήρια, αλλά οι πραγματογνώμονες αναμένεται να διερευνήσουν τι έγινε και πώς συνέβη.

Επιπρόσθετα, οι πραγματογνώμονες έχουν διαπιστώσει πως υπήρχε εδώ και καιρό σοβαρό ζήτημα με τις επικοινωνίες στον σιδηρόδρομο, με ένα από τα βασικά συμπεράσματα να είναι ότι «δεν λειτουργούσαν» και αυτό είναι κάτι που «το γνωρίζαμε». Ενδεικτικά, οι ειδικοί αναφέρουν πως οι επικοινωνίες σε άλλα μέσα μεταφοράς, όπως είναι τα αεροπλάνα, έχουν άριστες ενδοεπικοινωνίες, ενώ στο τρένο δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα, όπως αποδείχθηκε, ειδικά μέσα στις σήραγγες. «Στον ΟΣΕ δεν υπάρχει εγχειρίδιο έκτακτης ανάγκης», σχολίαζε χθες αρμόδια πηγή στο enikos.gr.

H πενταμελής ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης (αποτελούμενη από Τεχνικούς Συμβούλους που διορίστηκαν από οικογένειες θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών), θα παρουσιάσει μια Αρχική Αναφορά (Preliminary Report) η οποία, κατά τα αεροπορικά πρότυπα διερευνήσεων, θα περιλαμβάνει κάποιες πρώτες και άμεσες Συστάσεις Ασφαλείας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πηγή: larissanet.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου