ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σχέδιο ερευνητών για τη μετατροπή του φωτός σε ύλη!

σχέδιο-ερευνητών-για-τη-μετατροπή-του-364502

Υστερα από 80 χρόνια ερευνών οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να πραγματοποιήσουν μία από τις πιο τρελές θεωρίες επιστημονικής φαντασίας, τη μετατροπή του φωτός… σε ύλη!

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου πρότειναν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Photonics ένα σχέδιο για τη δημιουργία ύλης από φως με τη χρήση ενός επιταχυντή φωτονίων-φωτονίων.

Η θεωρία είχε περιγραφεί για πρώτη φορά το 1934 από τους Αμερικανούς φυσικούς Γκρέγκορι Μπράιτ και Τζον Γουίλερ, ωστόσο η αποκαλούμενη «παραγωγή ζεύγους Μπράιτ- Γουίλερ» δεν έχει επιτευχθεί ποτέ σε εργαστήριο: υπό σπάνιες συνθήκες δύο φωτόνια (σωματίδια φωτός) θα μπορούσαν να συγκρουστούν για να παραγάγουν ένα ηλεκτρόνιο (σωματίδιο ύλης) και ένα ποζιτρόνιο.

Η μέθοδος που προτείνει η ερευνητική ομάδα του ICL θεωρείται ικανή να κάνει τη θεωρία πράξη μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και ενός πανίσχυρου λέιζερ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ο. Πάικ, αναφέρουν ότι θα είναι ικανοί να κάνουν επίδειξη της διαδικασίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν και η δημιουργία μιας μηχανής που θα δημιουργεί αντικείμενα από ακτίνες λέιζερ, όπως σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι ακόμα μακριά. Και αυτό γιατί το είδος της ύλης που θα παραγάγουν οι ερευνητές είναι υποατομικά σωματίδια, αόρατα στο γυμνό μάτι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου