ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο Doodle της Google η μαθηματικός Maria Gaetana Agnesi

στο-doodle-της-google-η-μαθηματικός-maria-gaetana-agnesi-355984

Η γυναίκα μαθηματικός και φιλόσοφος Maria Gaetana Agnesi, η μαθηματικός που έμεινε γνωστή για την καμπύλη που ονομάζεται Μάγισσα της Agnesi (Witch of Agnesi), είναι το τιμώμενο πρόσωπο σήμερα 16 Μαϊου από την Google καθως συμπληρώνονται 296 χρόνια από τη γέννηση

Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1718 στο Μιλάνο της Ιταλίας και απεβίωσε στις 9 Ιανουαρίου του 1799.

Μεταξύ των πολλών επιτευγμάτων της ,η Maria Gaetana Agnesi θεωρείται η πρώτη γυναίκα στη Δύση που έχει κερδίσει την αναγνώριση ως μαθηματικός .
Η μαθηματική καμπύλη , η οποία πήρε το όνομά της – αλλά δεν είχε ανακαλυφθεί από την ίδια – χρησιμοποιείται από μαθηματικούς για εργασίες σε πράγματα όπως οι ακτίνες Χ και τα ηλεκτρικά κυκλώματα .

Ήταν το πρώτο από τα 21 παιδιά της οικογένειάς της (δεν είναι όλα από την ίδια μητέρα αφού ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε μετά τον θάνατο της μητέρας της).

Ο πατέρας της Pietro Agnesi ήταν επίσης καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Η Μαρία αναγνωρίστηκε από νωρίς ως παιδί-θαύμα, καθώς μπορούσε να μιλάει τόσο καλά τα ιταλικά όσο και τα γαλλικά σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Ενώ ήδη σε ηλικία 10 ετών, μιλούσε επίσης ελληνικά, εβραϊκά ισπανικά, γερμανικά και λατινικά. Χαρατηριστικό είναι πως την ανέφεραν ως «επτάγλωσση ρήτορα».

Θεωρείται ένας από τις σημαντικότερες μελετητές της Ευρώπης σε μια εποχή που η εκπαίδευση μιας γυναίκας θεωρούταν ταμπού.

Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η μαθηματικός Maria Gaetana Agnesi είναι οι εξισώσεις γραμμών που προκύπτουν γεωμετρικά.

Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της, το δοκίμιο Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης), ένα δοκίμιο που προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 14ος την πρότεινε για τη θέση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, επαινώντας το έργο της, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους απέκτησε σημαντική αναγνώριση, εντούτοις έβλεπε τα μαθηματικά ως μια περιστασιακή ενασχόληση…

Συνέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της, αν όχι το σπουδαιότερο όλων, το έτος 1748. Πρόκειται για το Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο για την πατρότητα και την ονομασία της καμπύλης, η καμπύλη δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi, αλλά ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat (1601-1665). Ο Luigi Guido Grandi, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πιζα, την ονόμασε versiera (από το λατινικό vertere=γυρίζω).

Κατά σύμπτωση, υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη ιταλική λέξη, aversiera, που σημαίνει γυναίκα του διαβόλου. Έτσι από λάθος μετάφραση η versiera του Grandi έγινε aversiera και ονομάστηκε τελικά «μάγισσα της «Μάγισσα της Agnesi».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στους άπορους συνανθρώπους της, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να μελετά μαθηματικές εξισώσεις αλλά και τις εξισώσεις των γραμμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Maria Gaetana Agnesi διέθεσε ακόμη και το σπίτι της στην υπηρεσία των ασθενών, καθώς μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού της σε νοσοκομείο.

Η Maria Gaetana Agnesi που είχε χαρακτηριστεί ως «η γυναίκα που έλυνε μαθηματικές εξισώσεις και στον ύπνο της», πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1799. σε ηλικία 81 ετών.

madata.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου