ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέο μέλος της ΕΘΝ.Ο.Α ο Στέργιος Παπαχρήστος

νέο-μέλος-της-εθν-ο-α-ο-στέργιος-παπαχρή-926474

Στη δράση με στόχο να παραμείνει στην αφρόκρεμα της κωπηλασίας έχει επιστρέψει ο Στέργιος Παπαχρήστος, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες ορκίστηκε ως νέο μέλος της

Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Στόχος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, η οποία συνεργάζεται με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι η προώθηση της φιλοσοφίας τους Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Ιδεωδών, με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας.

Ο Στέργιος Παπαχρήστος μαζί με τον έτερο Βολιώτη Ολυμπιονίκη, τον Νίκο Σκιαθίτη, είναι μάλιστα οι δύο μοναδικοί εκπρόσωποι της ΕΘΝ.Ο.Α αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία.

Η ΕΘΝ.Ο.Α έχει ως κύριο στόχο της τη διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελληνική Επικράτεια, την καλλιέργεια και την εφαρμογή των παιδαγωγικών και κοινωνικών αρχών του Ολυμπιακού κινήματος, τη μεταλαμπάδευση στη νεολαία των αρχών του φίλαθλου πνεύματος, των παραδόσεων του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι, τη συμβολή στην καταπολέμηση των φαινομένων του ντόπινγκ και της βίας στον χώρο του αθλητισμού, την προώθηση της ιδέας του αθλητισμού ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος και τη συμβολή στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού εθελοντισμού, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας και δίνοντας έμφαση στα παιδιά και τους νέους της Ελλάδας.

Σε αυτό το… μονοπάτι θα βρίσκεται πλέον και ο Στέργιος Παπαχρήστος, ο οποίος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέροντας σχετικά: «Ως διορισμένος στο Υπουργείο Παιδείας και με απόσπαση, όποιος έχει συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να μπει στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, τη λεγόμενη ΕΘΝ.Ο.Α. Από τις δράσεις της ΕΘΝ.Ο.Α είναι τα «Υδάτινα Μονοπάτια» και ασχολείται με τους Νέους και Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μπούλινγκ και το ντόπινγκ και κάνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία. Η Ολυμπιακή εβδομάδα είναι από τις 8 έως τις 12 Μαΐου, οπότε και θα επισκεφθούμε διάφορα σχολεία του Βόλου.

Η ΕΘΝ.Ο.Α έχει να κάνει και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέχρι το Παρίσι θα γίνουν πολλά event σε σχολεία και όχι μόνο.

Η βάση μου παραμένει ο Βόλος και θα βρίσκομαι συνέχεια δίπλα στα σχολεία. Σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΘΝ.Ο.Α θα γίνονται συναντήσεις σε σχολεία ή σε αθλητικούς χώρους και θα μιλάμε στα παιδιά για τα Ολυμπιακά Αθλήματα και όσα μπορούμε θα τους τα παρουσιάζουμε.

Θα είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία τους γύρω από τον αθλητισμό. Μεγάλο βάρος πέφτει στο θέμα μπούλινγκ που υφίστανται τα παιδιά. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους, για να μπορούν να ξεφύγουν κι από άλλα επιβλαβή πράγματα. Να τους κάνουμε να σηκωθούν από την καρέκλα που είναι καθηλωμένα μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ένα project στα δημοτικά και εκεί θα έχουμε αθλοπαιδιές και θα ζητηθεί από τα παιδιά να γραφτεί ο καινούργιος Ολυμπιακός ύμνος.

Το σχολείο που θα κερδίσει θα έχει τη δυνατότητα να περάσει επτά μέρες στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάνης».

Εκτός από την ΕΘΝ.Ο.Α όμως ο Στέργιος Παπαχρήστος παραμένει και ενεργός αθλητής, συμμετέχοντας πλέον και πάλι στους Πανελλήνιους αγώνες κωπηλασίας: «Μία εβδομάδα μετά το Πάσχα θα τρέξω στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας με τον ΠΝΟ Ιωαννίνων. Θα συμμετάσχω σε τρία πληρώματα, εκ των οποίων σίγουρα είναι αυτά της οκτάκωπου και της τετράκωπου. Μεγάλο όνομα στη βάρκα είναι ο Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος, που εφόσον είναι καλά, θα αγωνιστούμε και μαζί, με τον ίδιο να έχει ξεκινήσει προετοιμασία και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού».

Για τον λόγο που επέλεξε τον σύλλογο των Ιωαννίνων: «Στα Γιάννενα η κωπηλασία είναι το «εθνικό» άθλημα, αλλά και η Μαγνησία βγάζει αθλητές σε δύσκολες εποχές. Καλό είναι να στηρίζουν τα νέα παιδιά οι φορείς της πόλης, γιατί είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός με επαγγελματικές συνθήκες και πολλά παιδιά έχουν φύγει από τον Βόλο και από τη χώρα, όπως ο Γιάννης Καλανδαρίδης, που προετοιμάζεται πλέον για το Παρίσι κι εκείνος».

Για τον στόχο του στο Πανελλήνιο: «Στόχος στο Πανελλήνιο είναι να πάμε καλά και να διεκδικήσουμε όσο γίνεται περισσότερα μετάλλια, ανάλογα και με την κούρσα, αλλά κι εγώ θέλω να παραμείνω ενεργός».

Για το πού προπονείται τώρα: «Αυτή τη στιγμή προπονούμαι στο GoRow με τον κ. Θάνο Τσόχα και την επόμενη εβδομάδα θα πάω στα Γιάννενα. Στόχος μας είναι με τον κ. Τσόχα να ετοιμάσουμε μια ακαδημία, αλλά και ένα τμήμα ενηλίκων με κλειστή κωπηλασία και εργόμετρο, διάφορες κυκλικές προπονήσεις κ.α. Δεν έχουμε ως στόχο τον πρωταθλητισμό, αλλά όποιος το επιθυμεί αυτό μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Θέλουμε να φέρουμε κόσμο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Παρότι έχω κάνει πρωταθλητισμό, δεν πάμε μόνο για τα μετάλλια. Μέσα από τον αθλητισμό δεν βγάζουμε μόνο καλύτερους αθλητές, αλλά και καλύτερους ανθρώπους».

Για το αν υπάρχουν άνθρωποι που τον στηρίζουν, καθώς μπορεί να μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά παράλληλα χρειάζονται χρήματα: «Ναι, φυσικά και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη στήριξή τους. Χρειάζονται χρήματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα έξοδα των αγώνων σε οδοιπορικά, ενοικιάσεις σκαφών κτλ. Υποστηρικτές μου σε αυτή τη προσπάθεια είναι οι επιχειρήσεις: Red Nose Café, Makito Cafe, Γλυκά Ευαγγέλου, Πίτες Ματούλα, ΜΟΤΟ Θεοδωρίδης και Το Κύμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου