ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση «Το Πέρασμα» του Νίκου Παπαδόπουλου (συλλογή 34 διηγημάτων)

βιβλιοπαρουσίαση-το-πέρασμα-του-νί-984410

Σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου, στις 8:30 μμ, στον Αγιο Βλάσιο

Και είναι τούτο το πέρασμα κοινό για όλους, ένα πέρασμα στον τόπο και τον χρόνο, το οποίο διαβαίνει ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και ανεπανάληπτο βηματισμό. Κατάσπαρτο με τοπία στιγμών και σκέψεων κι αισθήσεων κι αισθημάτων που μοιάζουν με διηγήματα μικρά, αυτοτελή μα και ημιτελή συνάμα. Ή μήπως όχι; Ή μήπως όλες μας οι στάσεις σε τούτο το διάβα δεν είναι παρά οι διαστάσεις της μιας και μόνης τοπογραφίας, την οποία διανύουμε ανταμώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής με τους άλλους και με τον ίδιο μας τον εαυτό; Ή μήπως τίποτα δεν μένει ημιτελές, καθώς αγνοούμε μέσα στην ατέλεια της ανθρώπινης φύσης πως ό,τι δείχνει στο παρόν λειψό κρύβει το άλλο του μισό στο παρελθόν ή το μέλλον, με τον ίδιο τρόπο που η απόφαση να περιδιαβεί κανείς τις σελίδες τούτου του βιβλίου προϋπήρχε της συγγραφής του ή θα φανερώσει την αιτία της στο μέλλον; Κάθε τωρινή στιγμή είναι σπαρμένη στα περασμένα, εμπεριέχεται σ’ αυτά και κάθε βίωμα ψιθυρίζει τα μελλούμενα. Και όλες μας οι στιγμές δεν είναι τελικά παρά μία και μόνη αδιαίρετη και συμπαγής στιγμή μέσα στο αδιαίρετο και συμπαγές χρονικό συνεχές. Όπως συμβαίνει κατά περίεργο και ανορθόδοξο τρόπο και με τούτο το βιβλίο του οποίου οι 34 διηγηματικές στιγμές δεν είναι παρά ένα και μόνο διήγημα, μία και μόνη στιγμή. Μια στιγμή που διαρκεί όσο ένα πέρασμα. Ένα πέρασμα στον τόπο, στον χρόνο, στη ζωή. Ένα πέρασμα, το οποίο διαβαίνει ο αναγνώστης με το δικό του μοναδικό και ανεπανάληπτο βηματισμό και ανταμώνει με τον συγγραφέα, τους άλλους και τελικά με τον ίδιο του τον εαυτό.

Οι καλοκαιρινές βιβλιοεκδηλώσεις του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου Πηλίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 και θα ολοκληρωθούν στις 27 του ίδιου μήνα.

Καθημερινά θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου (απόγευμα-βράδυ), θα ακολουθήσουν οι βιβλιοπαρουσιάσεις: «Το Πέρασμα» συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παπαδόπουλου, σήμερα Δευτέρα 21/8 και την Τετάρτη 23/8 ο Γιάννης Γεωργούδης (εκπαιδευτικός) θα ανοίξει έναν διάλογο με μεγάλους και μικρούς για την διαπαιδαγώγηση, τις μαθησιακές δυσκολίες, την εφηβεία αλλά και την τρίτη ηλικία. Μέσα από τα βιβλία του (Δυσλεξία, Επαναστατικά Φτερουγίσματα, Η τέχνη της Διαπαιδαγώγησης, Η δύση ενός ονείρου).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου