ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαία καταστήματα αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην Πάφο

αρχαία-καταστήματα-αποκαλύφθηκαν-σε-9107

Αρχαία καταστήματα αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές στο ελληνιστικό θέατρο της Πάφου, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στον χώρο του θεάτρου αποκαλύφθηκε το νότιο άκρο ενός κτιρίου συνολικού μήκους 20 μέτρων, με τοίχους, πλάτους ενός μέτρου, που χρονολογείται από τον 15ο-16ο αι. μ.Χ., αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Τα έως στιγμής ανασκαφικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σειρά καταστημάτων, ενώ οι ενδείξεις από την κεραμική, που βρέθηκε, υποδηλώνουν ότι τα μπάζα, που ανασκάφηκαν, σχετίζονται με τον σεισμό του 4ου αι. μ.Χ.

Στην περιοχή πραγματοποιεί ανασκαφές από το 1995 η αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ υπό τη διεύθυνση του δρα Κρεγκ Μπάρκερ.

Η αποστολή από την Αυστραλία θα συνεχίσει τις ανασκαφές της στο θέατρο και την επόμενη χρονιά και παράλληλα θα συνεχίσει τη μελέτη για τη δημοσίευση των ερευνών της.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι η ομάδα, ως αποτέλεσμα των πολύχρονων ερευνών της στον χώρο, έχει αποκαλύψει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα λαξευμένα στον φυσικό βράχο, στη νότια πλαγιά του λόφου Φάμπρικα, στο βορειοανατολικό τμήμα της αρχαίας οχυρωμένης πόλης της Νέας Πάφου.

Ο χώρος του θεάτρου λειτουργούσε ως πεδίο παραστάσεων και διασκέδασης για περισσότερους από έξι αιώνες, μεταξύ του 300 π.Χ. και του ύστερου 4ου αι. μ.Χ. Το 365 μΧ το θέατρο καταστράφηκε από σεισμό, ενώ στη συνέχεια το οικοδομικό του υλικό υπέστη μεγάλες ζημιές από λιθορυχία.

Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών μέχρι και τα ενετικά και οθωμανικά χρόνια, ο χώρος πάνω από τα αρχαία κατάλοιπα χρησιμοποιήθηκε για γεωργικούς και βιοτεχνικούς σκοπούς.

Η ανασκαφική ομάδα έχει κατά τα τελευταία έτη επικεντρωθεί στη διερεύνηση του αστικού ιστού της περιοχής γύρω από το θέατρο. Έχει επίσης αποκαλύψει ένα ρωμαϊκό νυμφαίο και έναν λιθόστρωτο ρωμαϊκό δρόμο στα νότια του θεάτρου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου