ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάγωσαν λόγω κρίσης οι πιστώσεις για ανασκαφές στο Ακρωτήρι Θήρας

πάγωσαν-λόγω-κρίσης-οι-πιστώσεις-για-α-68884

Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πρόκειται για το Ακρωτήρι της Θήρας, που μπορεί πλέον να είναι ανοιχτό για το κοινό -έπειτα από το επταετές λουκέτο για την ανακατασκευή του στεγάστρου του- δεν παύει όμως να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η οικονομική κρίση πάγωσε τις πιστώσεις για τις ανασκαφές με αποτέλεσμα να είναι κλειστά τα εργαστήρια συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο.

Η κοινωνία του νησιού αναλαμβάνει δράση με τη διοργάνωση, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου μιας ημερίδας που θα είναι και γιορτή, με μουσική, φαγητό, εργαστήρι για παιδιά, δημοπρασία, και λαχειοφόρο αγορά.

Η εκδήλωση θα γίνει στον Πύργο, που έχει ανακηρυχθεί από το 1995 διατηρητέο μνημείο και πολιτισμικό χωριό της μεσαιωνικής Σαντορίνης.

Με 730 μόνιμους κατοίκους, σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου, και υπέροχη θέα, έχει γίνει ο τρίτος πόλος έλξης στο νησί, μετά τα Φηρά και την Οία.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την προβολή και την ενίσχυση του έργου της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας.

Πρόεδρός της είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής των ανασκαφών στο Ακρωτήρι Χρίστος Ντούμας, με ομιλία του οποίου θα ανοίξει η εκδήλωση «Το Ακρωτήρι στον Πύργο».

Επτά χρόνια κλειστός

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου παρέμεινε κλειστός για επτά χρόνια, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν κατέρρευσε τμήμα του στεγάστρου προκαλώντας τον θάνατο ενός τουρίστα.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να εγκριθεί η μελέτη κατασκευής του νέου στεγάστρου, αφού η Πολεοδομίας της Θήρας αρνείτο να εκδώσει την οικοδομική άδεια, με το αιτιολογικό ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση στην περιοχή του Ακρωτηρίου.

Εν τέλει, το έργο προχώρησε και τον Απρίλιο του 2012 ο χώρος επαναλειτούργησε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου