ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση από τα παιδικά -εφηβικά τμήματα της Εστίας «Ιωνες»

εκδήλωση-από-τα-παιδικά-εφηβικά-τμήμα-814919

Η Εστία «Ιωνες» ολοκλήρωσε για εφέτος την εκμάθηση παραδοσιακών χορών στα τμήματα παίδων – εφήβων και οργάνωσε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Ιουνίου στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το

Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα.

Σε ένα χώρο με ιδιαίτερο χρώμα, υπαίθριο και δροσερό, τα παιδικά και εφηβικά τμήματα της Εστίας παρουσίασαν δρώμενο με λόγο, μουσική και χορό με θέμα «Σχολικές εξετάσεις στην Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ». Μια αναβίωση των σχολικών γιορτών, οι οποίες οργανώνονταν στο τέλος του σχολικού έτους στο χωριό Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ.

Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, στη μεγάλη αίθουσα του νηπιαγωγείου ή έξω στην αυλή της εκκλησίας, γινόταν μια μεγάλη γιορτή, στην οποία παρευρίσκονταν οι δημογέροντες, τα μέλη της σχολικής εφορίας, ο κλήρος, όλοι οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών και πολλοί άλλοι. Από τα

ποιήματα, τα τραγούδια, τους διαλόγους και τα διάφορα μικρά θεατρικά έργα που απέδιδαν τα παιδιά, διαμόρφωναν οι γονείς γνώμη για την πρόοδο των παιδιών τους. Εκείνο όμως που έκανε τους δασκάλους να αγωνιούν και να τρομάζουν ήταν οι ερωτήσεις, που είχαν δικαίωμα να κάνουν οι δημογέροντες, οι έφοροι, οι κληρικοί και κάθε μορφωμένος στα παιδιά, σχετικές με τα μαθήματα που διδάχτηκαν στη διάρκεια του χρόνου…

Υπεύθυνη του δρώμενου ήταν το μέλος του Δ.Σ. της Εστίας, Χρυσάνθη Κυρίτση, συνταξιούχος νηπιαγωγός. Το κείμενο και τα ποιήματα ήταν από το βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη, «Χαμένες Πατρίδες, Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ». Πολύτιμη βοηθός στάθηκε η κόρη του συγγραφέα, Ματούλα Αικατερίνη, η οποία παρευρέθη και στην εκδήλωση.

Αρχικά η πρόεδρος, Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου συνεχάρη τόσο τα παιδιά για την προσπάθεια που κατέβαλαν όλο τον χρόνο, όσο και τους γονείς που συμπαραστάθηκαν και στήριξαν τον αγώνα τους. Τόνισε την αξία των κοινωνικών και φιλικών σχέσεων που αναπτύσσονται, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, τη χαρά και ικανοποίηση της δημιουργίας αλλά και τη σημασία της μεταλαμπάδευσης στους νέους αυτής της πτυχής του Μικρασιατικού πολιτισμού.

Στη συνέχεια, τα παιδιά με χάρη δραματοποίησαν σκηνές από τη σχολική ζωή στη Μικρά Ασία, τραγούδησαν και χόρεψαν με νάζι και αρμονία, αποδίδοντας όμορφους παραδοσιακούς χορούς προς τέρψη όλων όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, γονείς, συγγενείς και φίλοι της Εστίας. Ένα ζεστό χειροκρότημα, πολλές επευφημίες και συγχαρητήρια απέσπασαν, τόσο τα παιδιά όσο και η άξια δασκάλα τους, Μαρία Κατσιαρδάνη για την προσπάθεια και φροντίδα που καταβάλλει για αρκετά χρόνια με μεράκι..

Έπειτα ακολούθησε κέρασμα, προσφορά της Εστίας και έφυγαν όλοι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο.

Οι μικροί πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν οι εξής: Μπασδέκης Λευτέρης, Μπασδέκη Ελίνα, Αναγνώστου Στέλλα, Τόμπρου Χριστίνα, Βλαχόπουλος Άκης, Τουτουντζόγλου Αθανασία, Τιμπλαλέξης Δημήτρης, Σουλιώτη Ευαγγελία, Σουλιώτη Μαρία, Τζίτζο Λάουρα, Τζίτζο Κλεστίνα, Καρμαγάλου Μαρία, Βουλελίκα Δέσποινα, Παρασκευοπούλου Κάτια, Οικονόμου Ραφαήλ, Καμμένος Γιώργος, Βλαχόπουλος Ηρακλής, Συλλογιστού Αθηνά, Καμάρα Βένια, Τιμπλαλέξης Κωνσταντίνος, Μπογιατζόγλου Ελένη, Μεντεκίδης Σάββας, Μοχλούλη Βασιλική, Τάκη Ζωή.

Τέλος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εστίας «Ιωνες» ευχαριστούν από καρδιάς το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για την άριστη συνεργασία και τη φιλοξενία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου